February 21, 2012

Catur Dan Kehidupan...






Assalamualaikum,




Pertama sekali terima kasih buat kalian kerana mendoakan yang terbaik buat ibu tercinta dalam entry yang lepas.Cuma hanya sekadar nukilan tak seberapa buat ibu tercinta yang terlalu kecil nilainya berbanding pergorbanan yang telah berikan...:')

Kali ni nak bercerita tentang catur.Cerita yang agak panjang yang memerlukan ketabahan untuk baca sehingga habis...

Catur,yup catur yang mana kotak permainannya berwarna hitam dan putih.Begitu juga dengan buahnya.Main catur ni pula tak macam main dam.Main dam yang pada fokusnya hanya untuk mengejar haji.berbanding catur memerlukan pencaturan dan juga strategi untuk berjaya.Setiap dari buahnya mempunyai gerakan dan cara strateginya sendiri.

Ironiknya,secara sedar atau tidak permainan catur ini juga berkait rapat dengan kehidupan kita manusia.Mungkin akan ada yang kata apa kena mengena catur dan hidup bukan?.
Catur memerlukan strategi untuk menang dan juga punya gerakan tersendiri untuk mengalahkan lawan.Manusia juga perlu ada strategi untuk berjaya dalam hidup.Bukan sekadar menyerah dan pasrah dengan setiap apa.yang berlaku.Memerlukan usaha untuk berjaya.Perlunya ada perancangan.dalam setiap apa yang kita usahakan.Bak kata orang kalau tak dipecahkan ruyong manakan dapatkan sagunya.Ye dak?.

Jadi buat apa perlu mengalah dan beralah seandainya masih belum mencuba?manakan tahu akan hasilnya jika masih duduk dan masih menunggu dan sekadar membuat spekulasi sendiri dan masih bermonolog sendiri seakan tak yakin pada diri.Ayuh,bangkit dan berubah dan bukan sekadar menyerah.Berusaha itu perlu,dari sekadar terus menunggu.

*Ini sekadar entry motivasi diri sendiri dan juga buat kalian untuk dikongsikan...:))

45 comments:

Teenager Housemaid said... BALAS

nice aiez..:)

saya kalau main catur, tetap akan terus berjuang hingga akhir. tak suka mengalah walau hanya tinggal king. huhu..

moga dalam kehidupan sebenar juga behitu..:)

cimöt said... BALAS

i won't put my hands up and surrender..
there'll be no white flag above my door..

rozeeta rashid said... BALAS

tingkatkan usaha dari hari ke hari untuk menjadi yang lebih baik. =)

CekbOlat-bOlat said... BALAS

tak reti ah main catur ! eherherher..

hmm,kne byk rancang ler gini kan?

yad'z said... BALAS

hidup ini sebuah percaturan.. ><

#nice one.. rasa termotivasi. hehe

Aki said... BALAS

Fakta Catur : Menang dan Kalah adalah wajib.. kadangkala, kita berpeluang untuk seri dengan lawan..
Thanks for sharing Bro.. ^_^.v..

Cikgu Ma said... BALAS

ya...hidup ini memang penuh percaturan...mengalah dan mengundur pastinya dia lemah..lalu hidup terus diteruskan seperri perjudian...menongkah segenap ruang kalau namanya meneruskan kehidupan...

Syazwan Che Deraman said... BALAS

sering kali orang jadikan permainan catur sebagai model kehidupan..

nak berjaya, perlukan perancangan, ditambah juga dengan halangan.


ada jurulatih bola sepak antarabangsa mengambil modelpermainan catur dalam menyusun strategi.

aku tak reti main catur.
pergerakan tu reti, tapi tak ada perancangan dan taktikal.

main hentam je.

have a good day bro..

Anum said... BALAS

syoknya main catur

LiLy @ MumMyQiStInA said... BALAS

Nice Sharing Ayie..

Kejayaan tak akan datang dengan sendiri tanpa adanya usaha..Sentiasalah berusaha untuk kehidupan yg lebih baik..

cinta siswi said... BALAS

aihh.. siswi xreti main catur.. :)

Sham said... BALAS

salam kenal bro...

aku kalau catur ni out sikit,tp kalau dam haji bawa marila...setuju,catur memang berkait rapat dengan kehidupan kita neh...life perlukan strategi...

xila riston said... BALAS

suka main catur tp xbape reti psg strategi....skrg ni main kt laptop je lwn dgn computer...huhu
strategi itu perlu!!

Tiramisu Fatiema said... BALAS

nice entri,dalam hidup nie kena bijak mengatur langkah...andai tersalah langkah..buruk padahnya..moga terus bersemnagat..kuat hadapi cabaran yg mendatang..salam ziarah..

Rtp Farra Arisha said... BALAS

nice one, aie. indeed, plans have to be realistic. and dreams don't...:)

anamizu kaito said... BALAS

dlm hidup pon memang byk perCATURan kan aie.. cik ana ni 10 kali bljr catur,sebelas kali tak faham2 gak..hehe



slmt maju jaya aie..
lame x smbg2 dgn aie..hehe








luv,
cik ana

Daddylicious said... BALAS

catur...benar adakala kita harusbanyak berfikir didalam kehidupan seperti mana catur dimainkan....

Fatin Mraz said... BALAS

hidup ini mmg sau percaturan..
jadi kena lah 'main dgn fokus betul-betul'..

=}

Addin said... BALAS

perlu mengambil dan melalui risiko untuk menang :)

*errr nak number phone ke ? ekekek

c'axoera ヅ said... BALAS

perlu bijak mencaturkan diri agar nanti tidak jatuh tersungkur ...

EmpayarUtama said... BALAS

Hari ni standby nak baca entri panjang, rupanya kena fikir panjang der.

Semangat buat semua :)

Mya said... BALAS

salam aie. betul tu. even mya xpandai main catur, tapi faham konsep yg cuba aie sampaikan hee. yang penting dalam hidup kena sentiasa kuat dan terus ke depan. jangan mengalah. aturkan strategi dan terus cuba meski makan masa. Alla sentiasa ada inshaallah =D

Namee Roslan said... BALAS

namee pun sedang bangkit untuk menyusun hidup ini. hehe. kadang2 sendiri keliru tentang catur hidup ni .

EZAN IDMA said... BALAS

tak pndai main catur :(

lisa said... BALAS

setuju. sy x pandai main catur, tp faham apa yg cuba disampaikan. perlu berusaha dan usaha :)

Fara E's said... BALAS

baru sedar (:

[PCL] said... BALAS

orang yang bijak selalunya pandai bermain catur...pcl sekadar memerhatikan mereka saja, tak lebih dari itu.

Juno said... BALAS

setiap langkah perlu pertimbangan sewajarnya.

Tapi nak fikir strategi sangat pun tak menikmati hidup juga sebenarnya.

El-Janna said... BALAS

tak pndi main catur. confirm kalah. mcm tu jugalah krhidupan^^

kajaharuna said... BALAS

jangan cepat mengalah dengan semua dugaan..

da lama tak main dam..

da lama tak singgah dekat febret blog :D

Alieza Dayasari said... BALAS

hai.. lama liz tak singgah sini. sibuk praktikel.
catur dan kehidupan.... nice ....

puisi liza ada tersiar di majalah....
hihihi...

LAici KAng Ais said... BALAS

checkmate

adwafarahin said... BALAS

sbnrnye entry nie byk motivate adwa nk buat final year project hehe..belom cuba adwa da nk rse putus asa..so thanx kat aie sbb buat entry nie :)

Zul Fattah said... BALAS

be strong bro.. teruskan ..bangun .. walaupun banyak kali kita jatuh..

Saya mEmang suka Menuliz:D said... BALAS

seriously..reena nak menyorok bawah katil..malu gila..org ajar bnyk kali dah tapi still bengong juga..tak tahu lah tak boleh faham juga..kepala mereng dah kot..=)

Redhzuan Indera said... BALAS

perlu strategi jika mahu diakhir hidup , kita tersenyum kepuasan . bukan meratap kekalahan .

done following.

http://coretpujangga.blogspot.com

anamizu kaito said... BALAS

ayie..arini 3 mac dah.. hepy bday utk ayie..


i have smthing for u here :
diary-kecilku.blogspot.com/2012/03/copycat-ii-ulangtahun.html

hehe




luv,
cik ana

Rapunzel Cikilolo said... BALAS

memang hidup macam catur. lain buah lain strategi dan lain pergerakan. kita adalah buah catur yang mana eh? hehe

meisnani said... BALAS

When we talked about chess, there's a trick while playing it right ? same goes to people... and about the playing turn, people will moving when it is him/her turns... they will moved when they know where to located it... same goes to real life.. when they have an intention, they will find u.. when they're not, they will just quiet..

p/s : happy belated birthday

YOUsoF said... BALAS

Selamat ulang tahun Ayue.. Semoga kau lebih kuat dan tabah dalam hidup yang lebih diberkati insyaAllah. ;)

EmpayarUtama said... BALAS

Aku ingat aku lama x update, rupanya ko lg lama hahahah. Aie, ko sakit ke? Senyap je... Ada apa-apa masalah mehla kongsi

EmpayarUtama said... BALAS

Ermmm...

Zul Fattah said... BALAS

lama tak update, apa cer ayie?

yad'z said... BALAS

lamanya aie tak update.. moga baik2 saja.. =)

Awan Biru said... BALAS

Catur kehidupan. Kadangkala salah gerak badan binasa.

Yang Ada Di Apesal...

Free Blog Theme and Templates