October 19, 2011

Mama Tolong Adik,Adik Minta Maaf Mama...

 *gambar sumber uncle google*




Assalamualaikum,


"kejap lagi adik nak keluar,
nak tengok dunia..
tak sabarnya rasa,
adik boleh dengar suara kawan-kawan mama keliling adik...
tapi kenapa mereka berbisik-bisik?
dan kenapa ada juga suara lelaki marah mama?
kenapa dia garang sangat mama?
adik takut mama..."

"mama,adik nangis ni,
kenapa mama macam tak pedulikan adik?
adik ada buat salah ke mama?
adik minta maaf kalau semasa adik tak sabar melihat dunia ni buatkan mama rasa terseksa,
adik minta maaf mama.
.adik tak ada niat untuk semua tu,
maafkan adik mama..."

"mama,
kenapa mama biarkan adik duduk diluar ni kesejukkan?
kenapa mama menangis tengok adik?
papa mana mama?
kenapa mama seorang jer?
papa benci adik ke?
papa,mama adik minta maaf..."

"mama,
adik sakit mama...
semut ni semua hurung muka adik,
adik sakit...
mama,adik kecil lagi,
adik tak sanggup mama hadapi semua ni...
jangan tinggalkan adik,
mama kata akan ada orang yang akan jaga adik,
tapi sekarang adik kesejukan mama...
sejuk sangat,
adik rasa sukar untuk bernafas mama...
adik rasa tak selesa,
mama tolong adik mama..."

"mama,
adik minta maaf dengan mama...
adik dapat rasakan hayat adik seakan tak lama lagi mama..
pandangan adik makin kabur,
adik masih ingat lagi wajah mama masa mula-mula adik melihat dunia...
adik minta maaf membuatkan mama menangis,
susah payah mama melahirkan adik...
adik betul-betul tak mahu susahkan mama,
bukan niat adik mama...
sungguh mama,
maafkan adik..."

"mama,
adik jumpa mama disana...
adik tetap tunggu mama,
terima kasih sebab lahirkan adik,
dapat melihat dunia untuk seketika cuma...
adik cuma nak mama tahu,
adik sayangkan mama...
selamat tinggal mama...
adik doakan mama tika adik disana...
mama tetap mama adik..."



Sedih sebenarnya lihat didada akhbar kes bunuh bayi yang baru lahir,kes buang anak pula seakan tak ada kesudahannya.Dimana nilai kemanusiaan kita pada hari ini?dimana jiwa yang begitu kasihkan kehidupan bernyawa?sudah hilangkah nilai itu dalam diri kita hari ini?sedangkan haiwan pun begitu kasihkan anaknya,inikan kita pula manusia.Insan yang lain bersusah payah dan beikhtiar berusaha untuk punya cahaya mata,tapi yang telah dianugerah permata yang paling berharga disiakan sebegitu rupa.Dosa pahala entah tolak kemana.

Benarlah,kebanyakkan kerosakkan diatas muka bumi ini,lebih banyak hasil dari tangan manusia itu sendiri.

* selalu dialog pasal diri dan harian, hari ini dialog hayati andai diri adalah bayi itu sendiri,fahami dan jiwai...

43 comments:

Paris Lipton said... BALAS

kn kn kejam btol? mne sifat keibuan beliau, xnk pon bg la kat org lain jaga, yg xde anak tu yg beriya amek ank angkat.

tskkk

PUTERI SALJU said... BALAS

sama plak entri kite malam neh... hehe...jomla singgah jugak... :)

http://fatinsyafiq110.blogspot.com/2011/10/pikir-sebelum-buat.html

Umie Artoqiemie said... BALAS

bagaimana agaknya kita ditempat bayi itu..
baik bagi aku je baby tu , aku takda adik...
sanggup depa buang bayi.. aduii :( sedih2.

✿ Cik Nisa ✿ said... BALAS

sedih yer :"[

adwafarahin said... BALAS

sedih tgk bnd2 nie mkin menjadi2 skrng
hukum hudud ptt dilaksanakan dah..bila ada hukum hudud, kes2 mcm nie boleh dikurangkan


manusia akhir zaman..da hilang sifat kemanusiaan :'(

PCL n mmD said... BALAS

rasa bersalah..rasa berdosa..insaf seketika tapi nafsu telah mengatasi segalanya sehingga menjadi lebih hina dari sifat binatang !!

RinsyaRyc said... BALAS

ada pernah baca kisah tu.. tapi bagus jugak baca sekali lagi untuk peringatan...


budak yang kelar anak dia smpai keluar usus tu memng tak patutla.. semoga pintu taubat ada untuk dia.. kita doakan sama2..

MiZ Rayy said... BALAS

sedih.. :(

Namee Roslan said... BALAS

mcm nk nangis baca post ayie yg ni. budak yg buang bayi tu bodoh. dia tahu tak kalau dia bunuh baby tu, baby tu takkan bantu dia pun kat akhirat esok. dia sendiri yg gelapkan masa depan dia. bagi namee, kalau taknak bayi tu, pergi lah bg org atau letak kt masjid. jgn lah bunuh :( dia tak salah...

rozeeta rashid said... BALAS

sedihh. =(

kesian kan nasib bayi yang tak berdosa tu. baru sekejap tengok dunia dah dibuang ibu sendiri, dah dibunuh ibu sendiri. ayahnya lagi lah. dah lari entah ke mana.

Mya said... BALAS

manusia mg makin kejam! sedih T_T

LiLy @ MumMyQiStInA said... BALAS

stiap hari baca akhbar..mesti ada perkara2 mcm ni berlaku..knapalah mereka sungguh kejam..dimana hati & perasaan diorang..dimana akal & pikiran mereka..kenapa masa buat tak ingat dosa..hanya pikirkan keseronokan semata-mata..anak kecil yang tak berdosa menjadi mangsa..sedih sgt2..minta2 dijauhlan perkara2 seperti dari keluarga & anak2 kita..

Aki said... BALAS

sedih dengan situasi terkini.. Banyak bayi atau kanak-kanak dilayan seperti bukan manusia.. apapun,semoga Tuhan memberkati mereka,dan biar mereka sedar dengan kesilapan diorang.. Nak judge sangat pun,kita hanya sesama manusia,itu kerja Tuhan kan?? Biarlah kita cuma saling menegur.. Thanks for sharing Bro..

p/s - Bro,software tu dah ok da,cume file tu memang dah corrupt.. mungkin sebab software2 lain sebelum ni.. fail tu dapat recover dah,cume corrupt ar.. btw,dah update bro punye blog dalam bloglist aki..

Nora Yusop said... BALAS

boleh dikatakan tiap2 hari citer pasal baby yg kena buang, kena bunuh, kena tanam...
tanda2 akhir zaman...
maksiat semakin berleluasa, termsuk jugala zina. anak tu xberdosa. yg berdosa tu ibubapa yg xregister tu..
Astaqfirullah...

yen(toka ziizokukuto) said... BALAS

perghh aie,,,terbaik ni,,,
thankz kerana membuka minda,,,,
nanti aku bukak new entry,,,kenapa kes macamni kerap terjadi kat zaman sekarang,,nantikan ya :)

btw,,nice entry

Syazwan Che Deraman said... BALAS

sedih gila entry ni.
aku mudah tersentuh pasal baby baby ni.
huhuh.
nice entry bro.

dwaty said... BALAS

TAK ADA PERASAAN KA MEREKA INI... HUHUHU

Blueice Butterfly said... BALAS

~tersentuh baca entry nie..huk3 :(

SyafiQ aHaDin said... BALAS

meremang baca! Oh, syahdu!
saya nangis!

♛ Azie Azra ♛ said... BALAS

bila baca rasa hati tertusuk2 ngn duri je. pedih. kesian kt baby2 comey ni semua =(

ChocStrawberries said... BALAS

huhu,, sdhnyer dgn kjdn yg berlaku skrg. sdh giler... sgt2 sdh.. argh sedih.. byknyer sdh.. hbs mmg sedih.. huhu

RinsyaRyc said... BALAS

smua sedih..

Rtp Farra Arisha said... BALAS

kasihan kepada baby yg menjadi mangsa. terutamanya kepada newborn baby :(

for those who're always do buang bayi, bunuh bayi dalam kandungan and so whatever related to that, mudah2an mereka insaf dengan perbuatan hina yg pernah mereka lakukan. :')

sedih dan kecewa!

adan said... BALAS

manusia diberi tanggunjawab untuk mentadbir bumi.. tp dgn tangan manusia juga bumi akan musnah..

Zul Fattah said... BALAS

aku baca entry ni sedih .. tp kalau lihat gambaq bayi yg kena kelar tu lg sedih.. kejam punya manusia.

Mya said... BALAS

bukak fb lg la sadis. asek2 org duk share n link video, n gamba2 kejap. xkesio teman nak nengoknyer... isk

ILA HonEyBuNNy said... BALAS

kesian kan..bayi y sekecil tu tanpa dosa di perlakukan sebegitu rupa...
sob3.....

aiEz said... BALAS

paris@betul tu,tu la..dah la berzina satu hal,kemudian membunuh lagi.yg jadi mangsa bayi yg tak berdosa tu..:'(

puterisalju@kebetulan,terima kasih singgah sini..:)

umie@tu la,aie pun sama umie,kita ank tunggal,ni dorg buat macam ni sedih tgk bayi tu...

nisa@betul awk..

adwa@yup,bkn atas dasar politik tp atas kesejahteraan ummah,elak benda mcm ni dr meluas...

pcl@kejam,tu la manusia bila nafsu kuasai minda...

rin@tu la,mmg tak patut..aie xsanggup nak tgk bayi isi perut terburai macam tu,tak ada hati perut...

mizzrayy@sama..:'(

namee@tu la,masih mentah,fikirkan keseronokkan dunia sementara,betul namee...sekurangnya tak ada berdosa membunuh pulak lagi..:(

rozeeta@tu la,lelaki pun sama kena ada rasa tanggungjawab,wanita bukan utk dipersia macam tu,enjoy utk suka2...

mya@betul,sgt kejam...

sislily@betul tu kak,yg sedih anak2 ni semua...mcm2 dah jd sekarang kak,mohon dijauhkan dan dilindungi kak...

aki@moga dibukakan hati mereka aki,mmg tak boleh nk hukum cuma terkilan dgn benda2 mcm ni...p/s,mmg dah teruk sgt file dr memori tu,tu jd corrupt,thnks aki..

nora@yup,betul tu,ni juga salah satu tanda dunia akhir zaman bila mksiat berleluasa disana sini...

yen@sama2 kita yen,aie sekadar menulis dr keadaan kita sekeliling...:)

syazwan@sama wan,ak pun tak boleh juga kalau ckp pasal bayi ni,sedih bila baca...

dwaty@sebab tu jd perkara mcm ni...

blueice@aie sedih bila terkenangkan bayi tu...

syafiq@sama..:'(

azie@betul,sgt2 kasihan tgk...

chocstrawberries@moga perkara mcm ni tak akan berulang...

rin@yup,mmg benda ni boleh buatkan yg lain terusik hati sebab tgk kejam sgt buat kat baby tu..

farra@tu la,moga dibukakan hati mereka supaya takkan berulang benda sama...

adan@betul adan,kita dah diamanahkan benda ni..jd khalifah diatas muka bumi..tp kita lalai dan lupa pd janji kita...

zul@tu,tu sbb ak taj nak letak gambar bayi tu..tak sanggup ak...menyayat hati sedih tgk...

ila@tu la,bila nafsu menguasai jiwa...:'(

mya@yup,mcm2 berita keluar pasal kes sama macam ni,tak snggup tgk...
*keluor ckp prk udah...

ABU said... BALAS

kasihan pulak aku baca...

aiEz said... BALAS

abu@tu la,kejam...

YOUsoF said... BALAS

Menyentuh hati.. Kan bagus kalau ada 'manusia' berkaitan yang baca entry ni...




Manusia sekarang ni semakin ramai yang berhati BINATANG.

Faaein Talip Roy said... BALAS

sedih kan.. macam2 dah sekarang.. sampaikan sanggup kelar anak tak berdosa tu.. Ya Allah.. mohonlah dijauhkan.. =(

aiEz said... BALAS

yousof@hrp2 ada,dan harap siapa yg terlintas utk buat benda tu fikirkan2...akhirat sana blasan menanti...

faaein@tu la awk,minta dihjauhkan,kejam sgt buat kat ank mcam tu,drh daging sendiri..

RinsyaRyc said... BALAS

<----tinggal jejak! #kbai# kih3

aiEz said... BALAS

rin@err,hehe..:)

Peto (nurul izzati) said... BALAS

sedih kann. hemmm

meisnani said... BALAS

*mengalir air mate

Addin said... BALAS

sedih kan. bayi yang tak berdosa yang baru nak mengenal dunia diperlakukan macam tu. tu lah sebelum buat tak fikir dulu. haih

aiEz said... BALAS

izzati@yup,sgt sedih..:'(

nani@err...sabar,moga yg melakukan takkan buat benda sama...

addin@tu la,yg jd mangsa bayi tu sendiri...moga kita dijauhkan dr benda2 mcm ni..

kajaharuna said... BALAS

sedih nye..

sekarang memang byk kes buang bayi..

aiEz said... BALAS

kaja@betul,mmg sedih..kalau takmo sekali pn anak tu,bglah pada pihak@perlindungan yg ada,dr buang merata2..

suzie rahman said... BALAS

salam tuan blog.nice entry..timbul rasa insaf dlm dri wlaupon xpernah terniat melakukan perkara2 mcm tu. sape2 yg prnh ada niat mcm tu. buat2 lah mngucap.kesian pd bayi.mereka xbersalah..:(

aiEz said... BALAS

@suzie rahman-terima kasih suzie,tulah kan...sedih sgt tengok apa yg berlaku sekarang ni..sedih,masa buat entry ni rasa terkilan dgn yg berlaku....

Yang Ada Di Apesal...

Free Blog Theme and Templates