October 21, 2011

Selalu Jugak Macam Ni Kan?Heh...


*motif gambar kucing?...*





Assalamualaikum,

 

situasi 1


"assalamualaikum adik,
nak tanya sini ada kerja kosong tak?
abang tengok dekat luar tu ada iklan kerja kosong...
ada lagi ke adik?..."

"err ada abang,
jawatan untuk juruteknik komputer...
abang ada pengalaman kerja kedai komputer sebelum ni ke?..."
 
"tak ada la pulak adik,
sebabnya sebelum ni abang kerja kat pasaraya jer
jadi cashier..."

"oh,yeke abang...
maaf abang,
bos memang cari orang untuk kerja,
lepas tu nak kena ada paling kurang asas komputer juga,
sebab kami kat sini selalu buat kerja luar..."

"tak adalah pulak dik,
tapi abang betul-betul perlukan kerja sekarang...
susah dapat kerja sekarang ni dik...
tempat kerja lama abang,
abang dah berhenti..."

"kenapa ye,abang berhenti?
maaf saya tanya abang..."

"ye la adik,
hari-hari duit short jer
mana abang tahan dik...
lepas tu abang kenalah bayar balik,
berapa sangatlah yang tinggal,
duit belanja harian lagi abang nak pakai...."

"oh macam tu...
susah jugak ye abang..
macam ni la abang tinggal dulu nombor telefon...
nanti saya tanya pada bos saya ye..
kot,bos nak ambil abang ke tak nanti
ye abang?..."

"baik,
terima kasih dik..."

......................................................................................................................................................................


situasi 2

"beb,aku tumpang duduk sini ye?
malas la aku masuk kerja awal...
tadi dah la bos aku suruh aku buat kerja luar,
penat la beb..
duduk sini best,
ada aircond,hehe..."

"ala,
tempat kerja ko pun best juga der,
ko kerja pulak kena hantar surat sana sini
lepas tu,ada kerja baru ko buat...
okeh la tu kan?..."

"memang la,
tapi boring la...
kena pergi sana sini,
keluar jer..
tapi kan kalau duduk sajer pun boring jugak kan?
hehe..."

"ha,
okeh la tu...
dapat keluar pergi sini sana,
hantar barang ambil barang
kira lagi okeh ada kerja
dari orang yang tak ada kerja kan?
heh..."

"ko sindir aku ke beb?
mula la tu
yela,
aku nak blahh la ni..."

"oit!
touching lebih la ko..
hehe..
dengan aku pun nak gedik-gedik...
aku sekeh nanti baru tau,
aku suruh beringat jer,
kerja ada sekarang ni jaga la...
nak kerja sekarang ni susah la,
so apa yang ada ni
tak yah ler nak mengeluh jer...
betul tak?..."

"err,
yela...
tiap kali aku datang sini mesti ko kenakan aku kan?
grrr..."

"eh,
mana ada,
aku sembang jer kan?
ko pun kawan aku la...
sebab tu aku pesan-pesan jugak...'

"err yela...
thanks beb,
bagi aku singgah kejap lepak sini...
aku tak ambil hati pun,
benda betul kan...
buat apa nak marah..."

"sorila beb,
aku pun pesan jer kat ko....
ko tak terasa hati kan?..."

"tak ada la,
tapi
nanti ko belanja aku,
hehe..."

"cehh,
nak pujuk la ni?hehe,
gedik,
okeh jer
nanti ok?..."

"orait der,
thanks weyh...
aku gerak dulu la ye..."

"orait,hehe.."


Kadang-kadang diri ni pun selalu jugak macam dalam situasi yang no dua tu,heh...err,tak adalah selalu sangat mengeluhnya.Ada ler jugak sikit luahan hati bila dah penat sangat ni,heh.Cuma tu la,sekarang ni nak dapat kerja memang susah.Jadi mana yang dah bekerja tu bersyukurlah seadanya,tak perlu nak mengomel cakap penat ke apa ke.Memanglah ada perasaan penat tu,cuma tak perlu nak hebahkan sangat.Anggap kerja tu satu ibadah jugak,bila dah anggap macam tu segalanya jadi mudah InsyaAllah.Dan kena ingat jugak,kerja tu satu amanah,jadi lakukan dengan seikhlasnya.

*pesan kat diri sendiri jugak ni...=..=!

31 comments:

MiZ Rayy said... BALAS

Bersyukurlah dgn apa yg ada. org lain lg trok, kerja pon xda. mcm sy nie. eh! sy student, mmg xda kerja g.. heee.. mcm mna ya nk tempuh alam pkerjaan nti??

RinsyaRyc said... BALAS

dah mcm cerpen aje ni.. jom buat cerpen.. haha
despatch kan kalau yg anta surat?

meisnani said... BALAS

carilah rezeki yg halal dri pkerjaan yg halal..

Aki said... BALAS

he he he.. memang selalu macam ni.. hm,apapun,bila kita keje seikhlas hati, pulangan die pun mesti memuaskan.. ^_^.v..

Mya said... BALAS

kerna bersyukur dan ikhlas serta redha apa adanya:)

Addin said... BALAS

betul, bersyukur la dengan apa yang ada. kita kena ingat juga org kat luar sana pun ada yang lagi susah. um tapi lumrah la manusia kan, cuma kadang kadang tu jangan selalu sangat mengeluh.

p/s : pesan untuk addin juga :)

yen(toka ziizokukuto) said... BALAS

uwh,,,kalau menyindir dengan tujuan baik dan mengharab dia berubah,,,memang dah terbaik ar tu ;)

LiLy @ MumMyQiStInA said... BALAS

kerja itu satu ibadah..so.. berkerjalah dengan seikhlasnye..Insyaallah..rezeki yang kita peroleh itu akn mnedapat kerberkatan dariNya..

adwafarahin said... BALAS

skrng keje ssh nk dpt so ble da dpt keje kenela jg keje tu btl2 kan? :)

Anum said... BALAS

selalu macam nie

nazira said... BALAS

haha.. yang pastinya kne menghargai apa yang kita ada.. hu3..

http://nazira-mypersonallife.blogspot.com/

kocix! said... BALAS

abg ui..
saye nak keje kat kdey abg buleh??

kekekkeke..

tu la..
ade keje, benti.
ade keje, mngeluh.
kan dah susahh..

✿ Cik Nisa ✿ said... BALAS

kalo b'kerja . msti ade situasi yang mcm tu . tapi tak elok mngeluh2 nie kan . hehe .

p/s : b'syukurlah seadanya .

aiEz said... BALAS

mizz ray@yup btul tu..insaf jgk ni,err kena alami dlu baru tau..:)

rin@err,heh..tak hebat mcm rin menulis,=..=!,yup mat despatch,posmen jugak jgn lupa hantar surat jugak...hee...

nani@betul2,baru berkat..:)

aki@betul aki,baru ada rasa kepuasannya..:)

mya@betul awk..insaf jgk ni..=..=!

addin@betul tu addin,kena ada sifat syukur dlm diri..klu tak rasa lupa dlm diri...p/s,sama aie pun sama juga...:)

yen@err tak leyh selalu,sebab aie pn manusia jugk,wat silap jugak..:)

sis lily@insyaAllah kak,sy kerja dgn niat utk mencari rzki yg berkat...terima kasih kak..:)

adwa@yup,btl tu adwa..kna rajin2 selalu..:)

anum@yup,aie pun kdg2 mcm ni..=..=

nazira@yup,betul tu...syukur apa adanya,,:)

fafa kocix@meh2,datang ler...salu dtg jd cstmer jer kn,hehe..err,jd ada kerja buat elok2..:)

nisa@yup betul tu nisa,betul syukur..:)

Korean Style Online said... BALAS

Nice blog and good writing, continue and keep up a good work, sesekali boleh lepak kat blog saya korean fashion malaysia online / online shopping blog. have a nice day

Zul Fattah said... BALAS

kerjalah dengan seikhlas hati.. kita gembira dengan kerja kita itu yg terbaik.. dari kerja kerana terpaksa

Nur Ayuni said... BALAS

manusia suka mengelat,
itu lumrah si keparat,
kalau nak hidup berkat,
niatkan kerja itu satu ibadat.

manusia memang alpa, tapi ia juga mengajar kita.cuba la kita ke arah yang lurus :)

RinsyaRyc said... BALAS

= =" mana ada hebat...

Farhana Jafri said... BALAS

selalu sgt.. klau anggap krja tu ibadah cnfirm xboring :)

aiEz said... BALAS

korean stle@err thx,thx singgah sini..:)

zul@yup bro,dr kerja krn terpaksa,jd tertekan juga..:)

ayu@err betul..:)

rin@malu la tu,hee..;)

farhana@yup,jd kerja dgn sebaiknya dan ttpkan niat tu...:)

Namee Roslan said... BALAS

kerja ni macam2 ayie. ape2 pun kerja lah apa yg kita minat dan ada ilmu. baru jdi enjoy dan kita boleh buat lama kerja tu.em btw, kerja kt pasaraya mmg pun. kalau kita shot duit kt counter tu mmg kite yg kena pay.

aiEz said... BALAS

namee@yup namee,tu la,kerja kena ada minat juga,baru rasa seronok jer...:)
yup,tu la..kesian jer tgk..

kajaharuna said... BALAS

besyukur dengan tempat kerja yg da ade ni, karang tak dapat kerja ld susah kan :)

Faaein Talip Roy said... BALAS

betullllll.... bersyukurlah bagi sesiapa ada kerja.. saya lepas ni tak nak memilih kerja.. tapi nak usaha lah juga dapat kerja yang kita mahukan.. ada rezeki.. Alhamdulillah.. tak de rezi redha ajelah.. Allah pasti menjanjikan sesuatu yang baik untuk kita jika kita berusaha kan... =]

aiEz said... BALAS

kaja@yup betul,insaf ni..=.=!

faaein@yup btl,mcm saya pn ada usaha utk kerja lain juga,tp masih belum ada rzki,apa yg ada ni syukur alhamdulillah dah,sesekali jer mood tingtong tu ada,haih..=.=

YOUsoF said... BALAS

Pesanan yang bagus untuk pekerja macam aku ni bro. Terimakasih². ;D


Yang penting kita kena enjoy dan ikhlas buat kerja, insyaAllah ok. Mana² pun ada stress dia kan..

aiEz said... BALAS

yousof@err sama2 kita beb,ak pn selalu jugak jumpa cstmer ni semua..mcm2 jumpa...

yup,betul tu,betulkan niat masa kita mula2 lakukan kerja...:)

amna said... BALAS

that's why jangan merungut stiap kerja ada cabaran.. syukur jela kalau susah cmne pun

*ingatan utk amna :) wink2~

aiEz said... BALAS

amna@betul,alhamdulillah syukur apa adanya,bila tgk dr org lain yg ssh dpt kerja...
*sama2 kita jugak,hee..:)

**::CIKNUURUL::** said... BALAS

keje tu amanah,.kalau xbuat keje,.x amanah la kite kan,.ermm,mmg sifat manusia mengeluh pd ape yg die xdapat atau pd ape yg die xsuke,.tp ape2 kje skalipon,jgn mengeluh,.syukur sbb ade keje dr takde keje langsung,.xsyok la hdup,xadvnture la kn kalau xde keje?,.ehe,.

ayie,keje bagus2 ye,.mane tau,untung2 nanti,bos bagi jage kedai,.bagi terus ke,.ehe,.

aiEz said... BALAS

Cn@yup betul tu,kna jga amanah yg dipertanggungjwbkn...insyaAllah masin ler apa yg CN kata tu..;)

Yang Ada Di Apesal...

Free Blog Theme and Templates