November 10, 2011

Abang ,Adik Nak Servis ?...





Assalamualaikum,




"Abang,
nak tanya,kalau nak servis laptop berapa RM eh?
kira abang format laptop ni nanti..."

"oh,
biasa format laptop biasa RM bla bla bla..."

''oh,
nanti kalau abang format data tu nanti
semua macam mana eh?..."

"data tu nanti semua abang backup
sebab tau kan ada kerja,gambar tu semua kat dalam..."

"okeh,
bukan apa abang,
kat dalam ni banyak kerja sekolah yang cikgu bagi kena siapkan,
abang jangan bagi hilang satu pun ye?

"err,okeh...
tapi adik bagi nombor telefon dulu...
 nanti dah siap abang call..."

"okeh,
ni no fon saya...
012 bla bla bla...
abang,jangan bagi hilang satu pun tau
ingat tu..."

"err..
jangan risau okeh...
siap jer nanti abang terus call..."

"okeh,abang,
terima kasih..."

"err,
sama-sama..."




Hebat budak sekolah sekarang ni,pergi sekolah dah bawak netbook.Yela,kan ke sekarang ni ada pemberian netbook percuma untuk pelajar sekolah.Memudahkan untuk membuat tugasan yang diberikan oleh guru sekolah ni.Dulu masa zaman sekolah tak adalah pulak dapat benda macam ni.*jeles*

Tapi,ada jugak yang tak seronoknya.Ada juga yang dapat netbook ni,masa tulah nak masuk game bagai dalam netbook tu.Itu boleh dikira okeh lagilah.Ada juga segelintir pelajar ni yang salah gunakan teknologi ni untuk simpan video klip 3gp ni.Bukan sekadar borak kosong,sebab benda ni memang dah berlaku depan mata.Baik lelaki dan perempuan,sama jer.Cuma yang terbaru yang berlaku baru-baru ni pelajar perempuan yang simpan benda macam ni untuk dijadikan koleksi.

Agak terkedu bila tengok benda macam ni seolah jadi perkara biasa pada remaja sekarang.Dengan masalah sosial sekarang yang seakan tak ada kesudahan.Ibu bapa perlu peka dan memantau apa yang anak-anak remaja buat dengan adanya teknologi yang ada sekarang ni supaya tak disalah guna.Paling kurang perlu ada sedikit asas penggunaan  komputer ni,supaya senang memantau anak,agar ia tak disalah guna..

*jarang dah update blog...=.=!








35 comments:

BlueiceButterfly said... BALAS

~setuju2..tak semua guna untuk kebaikan..ada yang salah guna..

kajaharuna said... BALAS

tula kan, budak sekarang da edvantag..

oho keje awak format laptop ehh, lepas ni hantar dekat awak boleh???

LiLy @ MumMyQiStInA said... BALAS

Bestkan budak2 skrg ni..kecik2 dah pegang laptop..akak dulu lepas SPM baru belajar guna komputer.. :)

adwafarahin said... BALAS

budak2 skrnghebat dr kiter -____-

Aki said... BALAS

Sibuk ke Bro?? Ha ha ha.. Hm,kalau die dah nak simpan,ape leh wat Bro.. tapi sepatutnya,budak skolah ni,segala pergerakan die kena pantau.. paling best,buat senyap2.. ^_^.v..

meisnani said... BALAS

day by day waiting ur new entry..... at last a new entry from u!
hehhehee how r u? da baek demam?


leyh ta nani un nak anta format laptop??keh...keh..keh..

Faaein Talip Roy said... BALAS

zaman sekarang tak macam dulu.. semakin canggih.. semakin melalaikan.. hurmmm..

aie busy.. takpelah kalau tak update selalu.. ^^

aiEz said... BALAS

athirah@yup,ada yg salah guna benda kelebihan yg ada...=.=

kaja@yup,tak macam kita dulu2..
err,kerja kedai komputer..mmg ada buat servis tu awak..err,boleh?mai bg sy buat..hee..^^

sislily@sama kak,sy pun lepas spm baru kenal2 komputer ni..bila dah kerja..;)

adwa@yup adwa,kita pula yg ada stgh tak tahu..gorg lagi hebat..=.=!

aki@sibuk ler aki,kerja2..grrr,heh
yup,patut mmg kena pantau...kalau tak lain jdnya...

nani@err,kesibukan melanda diri..hee...sihat alhamdulillah nani...thx singgah sini..^^,

faaein@betul tu awak...boleh nampak dah sekarang ni...

err,yup..hee,mmg tak boleh nak update sgt skrg ni..^^

Qaseh Qistina said... BALAS

wooo..budak2 skng mmg hebat..bukan laptop je..gadget terbaru pon dorg lagi advance kan...tp masalah bila semua tu disalahgunakan..err..klip2 video yg x diigini tu lagi la boleh meruntuhkan akhlak.mana tak byk kes buang ank n pelbagai lagi..haihhh..sgt susah hati zmn skrg ni -.-
opsss..bg karangan pulak kt sini..hehehe

Rtp Farra Arisha said... BALAS

anak remaja zaman sekarang memang superb belaka! :) not the rest, but all of them. mentaliti mereka pun tidak dapat ditandingi lagi =,=

aremieroul said... BALAS

untungkan budak zaman sekarang ni.. hu3..

RinsyaRyc said... BALAS

canggih la cgu dah bgi keje kat lappy. 5 tahun lepas belum lagi.. *dah 5 tahun x pe skolah, mcm2 jadi.. hehe*

YOUsoF said... BALAS

Dari awal aku dah agak dah benda ni mesti jadi. Tapi tak sangka pulak budak perempuan pun 'ada hati' buat benda takde faedah ni. Kesian..

Namee Roslan said... BALAS

namee kalau ada anak nnti, xmau bg laptop pun. biar lah dia kata kita ni mummy kolot ke apa. hehe. asal mereka terjaga. baca buku lg baik dr ngadap netbook tu.

aiEz said... BALAS

qaseh@tu ler,hebat dorang sekarang ni...peranti muah alih pun bayak dah sekarang ni,nak dload apa2 pun sng jer skrg ni...mmg sgt merisaukan...err,tak pe komen pnjang2,boleh kongsi pendapat..^^

farra@yup,sebab tu kena ada pemantauan dari keluarga...:)

rin@tu ler rin,kalau aie dulu tak ada pun benda ni semua...hehe,terkenang2 ler ni..^^

yousof@tol bro,bukan menolak tknologi..cuma bdk2 skrg ni terlebih pndai sgt...kena ada pmantauan benda macam ni...yup,ak pun terkejut jgak tgk benda ni semalam...=.=

namee@tak apa namee kolot,asalkan mereka2 ni terdidik..tak terlalu didedahkan sangat dgn benda macam ni..kalau kata nk ada jugak,perlu ada pemantauan dan pengawasan dari kedua org tua...^^

Nur Ayuni said... BALAS

tak tahu nak tujukan pada siapa. sebenarnya,tak nampak kepentingan utama budak2 guna netbook ni semua. dulu zaman kita, guna buku tulis, pandai juga.diiktiraf sebagai manusia kolot kah kalau tidak pandai menggunakan teknologi netbook tu pada usia seawal belasan tahun?
tak salah nak berdaya saing, cuma perlu tengok kelebihan dari keburukan. apa2 pun, tahniah la kecik2 dah pandai main FB. hahaha..

* tepuk dada tanya nafsu, nak nafsu baik ke nafsu jahat. :)

rozeeta rashid said... BALAS

budak2 sekarang ni spoiled. kecik2 dah dapat macam2 gadget. parents pun bila dah bagi, tak pantau apa yang anak2 buat. sampai anak tu ada berlambak koleksi 3gp pun diorang tak tau. ish3 *geleng2 kepala* =)

yen(toka ziizokukuto) said... BALAS

sory,,buta it sket,,heheh,,sebab lebiih ke bidang lain,,nak tanya,,,kalau kita format balik lappy,,,apa differentnya nanti???

aiEz said... BALAS

ayu@tu dia,komen terbaik utk hari ni...hehehe,ayt bermksud dlm sekali...mmg ada kontra sesuatu tknologi tu,lihat pd kebijaksanaan kita yg memnggunakannya...^^

rozeeta@yup,betul..kemudahan skrg ni pun dah byk,mmg ada jer simpan benda2 mcm tu sbb ada test tgk hp2 dorg ni...siapa sngka,mcm2 skrg ni....

yen@format lptop sma mcm kita servis lptop semula...biasa buat mcm lppy dah berat sgt,windows corrupt ke,virus dan lain2..sama jer...kira mcm reinstall balik windows..^^

ILA HonEyBuNNy said... BALAS

tu la..maju sangat zaman la neh kan...

ada notebook la...kecik2 pun dah ada fb..ish2..bdk sekarang..ehhe

EmpayarUtama said... BALAS

Abang, aku nak servis gak. Bluetooth cam x function je camne aaa? Pastukan hehehehe aku guna open.org (free) camana nak dapatkan ms opis free (semua nak pree hahahahahahah)

Mya said... BALAS

untung betul budak2 skang ni semua kemudahan diberi. yang tak untung bila mereka tak reti hargai -_-

♥ p a a n i ♥ said... BALAS

budak skrang nk belajar senang. just diorang je malas. hahahahhaa. slamber je kate diorang malas

aiEz said... BALAS

ila@yup,maju smpai tak terkejar...fb dah jd mmcm benda wajib ada pula skrg,=.=!

empayarutama@bro,oekh jer..xfungsi mcm mana?driver okeh x?err yg office tu klu boleh bg emel boleh?

mya@betul2 tu awak..disalahgunakan...=.=

paani@err,ehehe..segelintir jenis mcm tu..tp kebanyakan yg jenis copy paste jer skrg byk ni..hee..^^

Aki said... BALAS

Tapi pantau tu kene gak berpada2,sebab tau2 jelah minda remaja ni kuat memberontak.. kena pandai main dengan keadaan.. He he he.. btw,cite kat dalam blog aki tu cite rakan serumah aki.. Ho ho ho.. bagi versi ninja turtle skali.. :-p

FIFIEY LYCHEE MARATION said... BALAS

budak zaman sekarang dh terover maju. zaman cucu cicit esok tak leh bayangkan macam mana:)

Paris Lipton said... BALAS

samelah, jrg update, adik sy spm tuh pon pkai laptop, gadoh2 tarik rmbut dgn sy sbb xcaye die...huhuhu

EmpayarUtama said... BALAS

Makasih. Aku guna ACER ASPIRE ONE je. Bila tekan butang 'on' Bluetooth patutnya ICON kat toolbar betukar dari merah ke kelabu menunjukkan da activate; tp kaler tak betuka dan mmg tak aktif pun. Aku yg betuka jd Gaban adalah hahahahahah.

Emel aku kalau tekan link nama 'EmpayarUtama' tu ada kat profil. Makasih dulu siang-siang. Jasamu dikenang :)

RinsyaRyc said... BALAS

dulu hp pom takde.. >_<

aiEz said... BALAS

aki@yup tu la pentingnya peranan ibu bapa ni dalam institusi keluarga,hehe...kreatif aki citer tu,hehe..^^

fifiey@yup betul tu,skrg ni pun dah mcm2 dah...=.=

paris@tak apa awk sekali update mmg best,terbaik..:)
err,kne tgk2 tu..^^

empayarutama@err,sma2 bro..apa2 bgtau nt k..^^

CTK said... BALAS

fuhh..mmg maju la skrg...cikgu pon patot buat vlog je..bia budk2 belajar cara tu ..huhu

syakey said... BALAS

skrg, jadi mak bapak, mmg mencabar, nak didik anak betul2, dgn situasi2 yg mcm2 ni.

syukur sangat, zaman aku dulu, zaman awal 3 4 tahun, masih takdak benda macam ni. mau lewat sikit, ntah ntah2 tergolong mcm depa kot. haih~

Addin said... BALAS

memang untung kan budak budak sekarang :)

aiEz said... BALAS

ctk@kalau buat vlog eh?fuhh moden sgt dah tu..hehe

syakey@betul2,cabaran semasa mmg banyak..kena peka dgn benda tknologi sekarang ni...err,mnta dijauhkan dr benda2 mcm tu...

addin@tu la addin..^^

RinsyaRyc said... BALAS

assalamualaikum... #larikkk

Yang Ada Di Apesal...

Free Blog Theme and Templates