November 04, 2011

Wanita Tua Itu...






Assalamualaikum,



Wanita tua itu,
Ibarat serikandi pahlawan Melayu,
Tegak berdiri walau rintangan datang beribu,
Kerana dia adalah wanita yang bergelar ibu...

Wanita tua itu,
Hidupnya penuh dugaan,
Cabaran perjalanan penuh rintangan,
Tapi tetap tabah hadapi cabaran,
Kesulitan dirahsiakan dengan satu senyuman...

Wanita tua itu,
Hidupnya penuh rahsia,
Hatinya kadang penuh luka,
Tapi masih mampu rahsiakan seribu cerita,
Menanggung derita demi anak tercinta...

Wanita tua itu,
Pergorbananmu itu terlalu besar buat diriku,
Walau seribu tahun kutaburkan seluruh jasaku,
Takkan terbalas semua pergorbanan mu,
Dalam membesarkan aku anakmu...

Wanita tua itu,
Aku ingin kamu tahu,
Kamu tetap dihatiku selalu,
Ibu dan kekasihku yang satu,
hingga ajal datang menjemputku,
Sayangku hanya untuk dirimu,
Ibu.....


*Walau sekarang bukan hari ibu,tapi tak lama lagi hari raya korban.Apa pengorbanan terbesar kita lakukan untuk kedua ibu bapa kita?...

48 comments:

adwafarahin said... BALAS

x dapat tandingi pengorbanan yg ibu bg kat kita kan? :')

NURUL ASHIKIN said... BALAS

hari ibu setiap hari

Nurnajwa KZ said... BALAS

Takde and harap sgt dpt balas jasa ibu ;(

**::CIKNUURUL::** said... BALAS

sedih lak,.

walau sehebat mane pun dugaan,.mak pasti orang pertama yang sangat kuat! gigih! berkorban tiap masa,.

setiap masa sebenarnye kite perlu berkorban untuk kedua ibu bapa kite,jangan tunggu esok..semoga dosa2 mereka diampunkan Allah,amin,.

Faaein Talip Roy said... BALAS

setiap hari adalah hari ibu...

pengorbanan mereka memang tak ternilai..

rozeeta rashid said... BALAS

pengorbanan ibu terlalu banyak. tak terbalas. bila kita dalam kesusahan, ibu lah yang paling risau.

niesasukasuki said... BALAS

kasih ibu tiada penghujung...

Mya said... BALAS

apapun yg kita lakukan takkan dapat tandingi pengorbanan seorang ibu...

KizZ said... BALAS

huaaaa....baca sajak ni rasa rindu pulak dekat ibu kite..sob sob..
[err jgn silap pham ye,ibu kat rumah]

Btw,nice poem,susunan pun mantop lah..hee..Kiz pun suke bikin poem,,
T_T

LiLy @ MumMyQiStInA said... BALAS

pengorbanan seorg ibu tiada tandingan..
Setiap hari pun adalah hari ibu..

Zul Fattah said... BALAS

besar pengorbanan seorang Ibu... mek.. tunggu lpas ni ore btolak balik ..

Anum said... BALAS

selamat menyambut hari raya aidiladha
semoga perjalanan anda selamat

Aki said... BALAS

Pasal Ibu,no komen,memang terbaek.. Tapi pasal bro Aie bersajak ni,lagi terbaek.. cayalah Bro.. ^_^.v.. Ape,ingat budak IT tatau tulis sajak ke.. He he he.. ^_^.v..

Aki said... BALAS

Pasal Ibu,no komen,memang terbaek.. Tapi pasal bro Aie bersajak ni,lagi terbaek.. cayalah Bro.. ^_^.v.. Ape,ingat budak IT tatau tulis sajak ke.. He he he.. ^_^.v..

Ana Farhana said... BALAS

ibu..kau lah ratu hatiku..

RinsyaRyc said... BALAS

mak~

<---bnyk lukakan hati dia kot~

aiEz said... BALAS

adwa@betul tu adwa,mmg takkan terbalas pergorbanan yg ibu berikan..:")

nurul@betul,setiap hari adalah hari ibu...:)

najwa@err,apa yg tak ada ye?

CN@betul tu awak,buat baik pd kedua org tua kita,aminn..:)

faaein@betul tu awk,sgt2 tak ternilai..tak terbalas dgn apa cara sekalipun...

rozeeta@betul,yg pertama disisi menemani...:")

niesa@betul,setuju sgt...:)

mya@betul tu awak,takkan terbalas betapa besarnya perngorbanan..:')

kizz@err,rindu telefon ibu tanya khabar..:),terima kasih masih dlm percubaan pertama...:)

sislily@betul tu kak,setuju sangat...:)

zul@betul bro,balik raya lepas rindu zul nt kat mek...:)

anum@sama2 kita,selamat mnyambut aidiladha kembali...:)

aki@thks aki,err masih percubaan pertama aki...masih byk kurang...:)

ana@ratu hati,penawar hari2 sepi..:")

rin@bahagiakan ibu,tenangkan jiwa ibu selalu..:")

Daddylicious said... BALAS

ingati mereka dan sayangi mereka sepenuh hati...

BeloG MTT said... BALAS

Tak terbalas rasanya segala pengorbanan mereka :')

yen(toka ziizokukuto) said... BALAS

nice entry :)

YOUsoF said... BALAS

Like sekali lagi! ;)


Tersentuh pulak aku baca kata² kau ni Ayie. Jasa ibu tak dapat dibilang dengan jari..

Namee Roslan said... BALAS

ayie, this is so sweet. see, lagi entry sweet drpd ayie :) hehe. buat sy rindu kt mama saya pdhl hari2 jumpa :) jasa ibu ??? emm, tak terkira.

Cik Jannah said... BALAS

pengorbanan ibu yang tiada tandingan.

aiEz said... BALAS

daddylicious@betul tu bro,sepenuh jiwa...:)

belog mtt@betul tu,takkan dapat kita nak membalasnya..terlalu besar...:")

yen@thanks yen..:)

yousof@thx beb,sgt2 tak terkira beb..jasa kita dan apa yg kita lkukan mmg klu dihiyung msih terlalu kecil...:')

namee@err namee..;)
err,tak apa namee rindu kat mama tu tnda sygkan mama..hee...;)
yup namee,mmg tak terkira...

aiEz said... BALAS

cik jannah@betul tu,begitu kuat dan cekal jiwanya...kagum..:')

amna said... BALAS

oh ibu..
pengorbanan pun tiada tolok bandingnya :)
alhamdulillah dapat balik rumah raya aidiladha.. dpt jumpa ibu..

Faaein Talip Roy said... BALAS

*selamat hari raya aidil adha aie.. =]

Umie Artoqiemie said... BALAS

memey tidak setanding pengorbanan mereka *sambil geleng2 kepala*

aiEz said... BALAS

amna@betul tu amna,kerdil sgt budi yg ditabur pd ibu jika dibandingankan dgn pengorbanan seorang ibu..:')
a;hamdulillah amna...:)

faaein@selamat hari raya aidiladha juga awk..:)

umie@err,sgt2 tak setanding...^^

EmpayarUtama said... BALAS

Aku pulak, tengok rumah kat gambar tu lama-lama... Teringat rumah kat kampung atuk - dah tak ada :(

kajaharuna said... BALAS

akan menjadi seorang wanita tua di masa akan datang nnt.. hehe :)

Rtp Farra Arisha said... BALAS

there are so many more mom's sacrifice and those can't be counted at all :'D the most important, kita harus sentiasa mengingati setiap pengorbanan ibu dan jangan jadi seperti kacang lupakan kulitnya :'D hee selamat hari raya korban aiez!

lizz said... BALAS

tetiba teringat kat mak kat kg sedih tak dapat balik raya tahun...ni...salam aidiladha

syakey said... BALAS

hargailah wanita tua itu sebelum nafas terakhirnya...

Nurnajwa KZ said... BALAS

Pengorbanan terbesar utk parents la :) Klau nk ikutkn ape yg parents dh buat utk kte dr kecil, takde pengorbanan lg besar drpd tu.


Btw, selamat hari raya :)

محمد رازيق said... BALAS

nice bro! budak IT tulis sajak ni.. hehe. salam idul adha :)

meisnani said... BALAS

lame asenye nani ta blogwalking kt sini kan... maaf agak bz...

kasih ibu membawa ke syurga...
jagelah dye selagi kite ade hayat.. =)

selamat hari raya.. ^_^

Saiazuan said... BALAS

Selamat Hari Raya Aidiladha
kepada semua Umat Islam Seluruh Dunia
Terutamanya Pembaca Setia Saiazuan Blog (",)

MIMIE AIZA said... BALAS

sayu nya baca .... rindu dekat mak saya :(


p/s : baju blogger yg dekat header tu, baju blogger perak ke? mana nak dpt yea.. ehehe

aiEz said... BALAS

empayarutama@err ye ke bro?kngn tu...hnya jd memori...

kaja@err,aie pun sama jd pokcik yg hnsem..eh?hehe..;p

farra@betul tu,harus diingat tu selalu kita sebagai anak...salam iduladha juga farra..;)

lizz@err,telefon mak di kg bertanya khabar..salam aidiladha juga,:)

syakey@insyaAllah,sebagai anak akn ingt pesan tu selalu...:)

najwa@err oh,betul2 mmg tak terbalas segala jasa dr keduanya...:)

mohd razik@err thanks bro,masih byk kurg..hehe,salam aidiladha kembali..:)

nani@tak apa nani..:)
insyaAllah nani..sbg ank kena ingt tu..salam aidiladha juga..:)

saiazuan@terima kasih bro,terima kasih jugak kunjung ke sini..:)

aiza@err,jgn bersedih...
yup,baju blogger perak..kena order dr group blogger perak..dkt fb..:)

ILA HonEyBuNNy said... BALAS

tak terbalas jasa ibu kan..

jaga hati mereka n syg seperti mna mereka sayang n jaga kita dr dulu hingga sekarang..;)

ILA HonEyBuNNy said... BALAS

tak terbalas jasa ibu kan..

jaga hati mereka n syg seperti mna mereka sayang n jaga kita dr dulu hingga sekarang..;)

ILA HonEyBuNNy said... BALAS

tak terbalas jasa ibu kan..

jaga hati mereka n syg seperti mna mereka sayang n jaga kita dr dulu hingga sekarang..;)

EZAN IDMA said... BALAS

nice one :) salam aidil adha

Fara E's said... BALAS

kalu ada pun , tu blom tntu dpt balas jasa ibu :(

Fatin Mraz said... BALAS

sejuk perut ibu melahirkan kamu..
;)

betul tuh, tak perlu nak tgu hari ibu utk lafazkan sy syg ibu..

terfikir, apa pengorbanan kpd ibu..?

CTK said... BALAS

banyak sgt pengorbanan mereka...haishhh...xterbalas ngan wang ringgit..huhu

YOUsoF said... BALAS

Betul dan betul. So sama²lah kita sayangi dan hargai mereka selayaknya.. ;)

Yang Ada Di Apesal...

Free Blog Theme and Templates