November 19, 2011

Blogger Picisan Nak Tegur Blogger Otai Boleh?...






Assalamualaikum,






Lama sungguh blog 3kupang ni menyepi,tak macam sebelum ni rajin jer nak update blog.*rajen ler sangat,heh*.Terima kasih kerana sudi singgah ke teratak hati nan sepi ini,*cehhh*.Maaf kalau tak singgah balik blog kalian.Kesibukan  masa membataskan diri untuk menulis entri baru,*alasan*.Terus terang memang agak sedikit serabut bulan ni,nak bahagikan masa blog dan kerja.Yang menjadi mangsa,tentulah blog ni.*kesian blog,touching sudah lama tak update,heh.*

Kali ni nak cerita pasal blog pula.Sekarang ni kalau tengok,rakyat Malaysia ni begitu rajin menulis dah sekarang,kreatif dan inovatif.Jika dilihat peratusan statistik blogger baru,meningkat bagai cendawan tumbuh selepas hujan.Bermacam genre blog yang dapat kita baca.Ada yang gaya penulisannya macam ni,dan ada juga yang macam tu.Yang lagi hebat bila berani buat entri yang ala-ala propa ni.Berani hanya di dunia maya jer la kot,kalau bersua muka secara depan tak tahu ler pula macam mana,ye tak?.heh.

Tapi,bukan tu yang nak di ceritakan.Ada juga yang secara berani menulis entri dengan isu yang sensitif.Mungkin pada pendapat tuan blog nampak agak kelakar bila pos lawak-lawak ni.Yela dah pos lawak,mestilah jadi lawak kan?takkan nak sedih pulak.Tapi,isu yang dibangkitkan haruslah peka dengan sekeliling.Isu agama dan negara bukanlah bahan yang boleh dijadikan gurauan dan sindiran.

Faham jika diselitkan unsur humor dan sindiran dalam menyampaikan sesuatu mesej.Tapi bukankah kita juga diajar menegur jika seseorang itu melakukan kesilapan dengan cara yang lebih berhemah?Budi bahasa menunjukkan bangsa,semua orang tahu itu.Tapi kini dah berubah,budi bahasa melambangkan siapa dan identiti kita yang sebenarnya.Baik buruk apa yang disampaikan,orang dapat menilai siapa kita yang sebenarnya.

Berpesan juga pada diri,nak tegur lebih-lebih pun diri tak sempurna orangnya.Blog pun hanya blog picisan yang mati segan update pun jarang.Jika berkaitan dengan isu sensitif  ni,berhati-hatilah bila menulis,tak semua benda boleh dibawa bergurau.

*layout baru ni okeh ke?..

37 comments:

meisnani said... BALAS

org pertama!
layout sangat okeyh! suke.. lebih kemas... =)

terima kasih atas teguran,, =)

RinsyaRyc said... BALAS

<----selalu buat entri yang menyakitkan hati orang. huhu..

Aki said... BALAS

pergh.. lawa layout bro.. He he he.. semat la.. hm,aki pun baru share benda yang sama,tentang orang yang dok sibuk tunjuk diri baik sangat.. hm,tak paham la aki sbenarnya..

CintaKhadijah said... BALAS

xsalah pon. tak semestinya blogger otai lebih betol dr blogger picisan.

ye idak? hee..

Nur Ayuni said... BALAS

ehem! kadang2 tu terlintas juga. sudah kekeringan idea ke sampai sanggup buat lawak yang memakan diri sendiri. kdg2 orang tinggal komen pun sebab kesian je. tak perlu kot jadikan diri macam "badut" yang sedang ketawa, tapi hakikatnya tengah bersedih.

* majulah blog untuk nasihat,yeah!

rozeeta rashid said... BALAS

budi bahasa budaya aie. hehe. menegur biar betul caranya kan.

lawa layout. tapi font macam tak clear sikit. kena bukak mata luas sikit nak baca. hehe. sekadar pendapat. =)

EmpayarUtama said... BALAS

Cantiklah bro (cantik layout tu dan cantik gak sesekali tegur camni hehe). Serius na nampak, lek aaa mungkin diorang dah tak tau camana nak pelbagaikan lagi cara untuk bertahan kot... Sekadar andaian

LiLy @ MumMyQiStInA said... BALAS

Patutlah rasa lain jer masuk blog ni..dah tukar template erk..cantik2.. :)

Betul..kalau nk menegur pun..tegurlah secara berhemah..budi bahasa budaya kita.. ^_^

Faaein Talip Roy said... BALAS

layout baru ni.. cool..

betul.. kadang2 dok buat entri nak menjatuhkan orang tu yang jadi tak sedap nak baca tu..

aiEz said... BALAS

nani@yeah,hehe...err,baik..tq..rindu yg lama,hoho...
err,teguran utk diri aie jugak nani...^^

rin@err,aie pun kadang2 ada jugak yg terlepas pandang..=.=!

aki@err,thx bro...smart mcm aie x?hehe...manusia mcm2 aki,fuhh sabar je la...

CK@err,tp takut gk kena pangkah balik ni..ehehe..;p

ayu@hoho,dalam makna ni ayu..aie fhm tntng apa ni...err,yeah..^^v

rozeeta@err,budaya kita..hee..kena tgur secara baik bkn secara mengaibkan...
err,ye ke?baik..perbaiki mna yg kurang...thx eh...^^

empayarutama@err,hehe..thx bro,mungkin kot...aie pn nak buat entri ni pun selit humor sikit,takut nampak serius sgt topik ni...hrp2 ada yg buka mata,utk aie jugak...^^

sislily@err,hehe..tukar mood kak...tq kak..^^,

faaein@err,thx awk..^^,
tak baik kalau menjatuhkan org..ye traffic blog akan naik..tp fikir jugak kesan jangka masa panjang...baik buruk sesuatu tu...

adwafarahin said... BALAS

layout baru sgt oke!

skrng nie nk tegur kene ngan cara berhemah supaya xde org yg terasa hati n xde peristiwa gaduh2 nie.

x salah nk menegur tp kene ngan caranya lah :)

YOUsoF said... BALAS

Betul! Aku kupas (Hehe kupas la sangat) isu semasa secara santai, yang penting mesej sampai kan. .



Wajah baru blog kau sangat² ok. Simple but NICE.

RinsyaRyc said... BALAS

ha'ah. pandangan orang lain2.. kengkadang terkejut sbb banyak yang terasa & x suka.. hahaha

aiEz said... BALAS

adwa@tq adwa,hee...
yup betul tu,skrg ni byk org yg agak xboleh diusik...nk tegir pun ada caranya...

yousof@yup beb,yg penting mesej yg kita nak sampaikan tu..agak keras dlm penyampaian pun nanti tak boleh masuk pulak,hehe...thx,bro..tp syg ada widget yg ak nk setting balik xleyh masuk da kt layout ni..:'(

rin@err,yup...jgn agak keras bila sampaikan sesuatu,cukup sekadar bershj asalkan mesej tu masuk..mcm yousof kata tu,hee..;)

Namee Roslan said... BALAS

hey saya suka layout baru !! :Dem banyak je otai yg tak boleh ditegur, marah sikit buat entry perli. entah apa2. tak pro lgsg.

anamizu said... BALAS

wajah baru!! sangat² ok!! hehe sgt teruja pulak =P

owhh yehh bab nak MENEGUR kene ada cara nye kan? islam sendiri menetapkan beberapa cara.. nk tegur x slh, tp biarlah berhemah :)




luv,
cik ana

aiEz said... BALAS

namee@err,hee..ayie pn sgt2 suka..^^,
yup namee,ada jer otai macam tu...memang jenis tak boleh nak diusik langsung...grr!hoho...

anamizu@err,hehe..aie pn sama..^^
yup,ada tertibnya bila nak menegur..sbb kita manusia ni jenis lain2..^^

محمد رازيق said... BALAS

salam kenal bro.. tq bro atas teguran.. hehe.. aku suka layout blog ang.. simple tp kelass. haha.. anyway thanx lawat blog aku yg lagi picisan dari blog ang.. hehe.. banyak lagi aku kena blajar nganag ang.. inshaAllah, entry baru akan menyusul.. cuma keterbatasan masa mnghalanh (alasan).. hehe

Faez Rusni said... BALAS

wah..aiez..da banyk perubahn..ko pon da jdi otai la...ley tgo aku..ley ajar aku wat lay out baru la cmnie

Rtp Farra Arisha said... BALAS

layout baru, and everything relates to yours haruslah baru juga! hehe. it's quite great overall.

arisha yakin semua orang boleh menerima teguran dan kritikan dari seseorang, tapi most importantly teguran itu haruslah mempunyai inti yang membina diri serta tidak berbaur sindiran dan over kritikan..menegur kesilapan orang tidak salah kerna we want them change to the best one! hehe.

aiEz said... BALAS

mohdrazik@salam kenalan jugak bro,err teguran kita sama2 jugak..tq bro,kelas?haha...err,jgn ler..ak blog 3 kupang je ni byk yg kurg..mana yg kurg,sama2 kita blaja...mcm knal jer ayt tu,hehe...

paeh@err,mana otai ler bro...insyaAllah leyh jer beb..kita kan kawan...^^

arisha@thanks risha,yup betul tu...menegur kebaikan,jd teguran pun bukan dgn tekanan...:)

RinsyaRyc said... BALAS

yousof tu sape? eh. ahah

aiEz said... BALAS

rin@err yousof tu sahabat maya dlm dunia blogger ni jugak..cbe check komen org nama yousof,tu la dia...hehe

محمد رازيق said... BALAS

haha.. cam kenal yek.. aku amik kat entry ko ni.. hehe. yup betol bro.. kalau aku pun ada yg kurang tegur yek.

Mya said... BALAS

eheh mya pun baru post entri yg lebih kurang sama maksud. tak kisah lah nak buat entri cemana pun, yg penting kena tahu batas dan berhemah:)

Mya said... BALAS

mya pun baru post entri yg lebih kurang sama maksud. tak kisahlah nak buat entri cemanapun, yg penting kena berbatas dan berhemah:)

ps: layout lawa je:)

Anak Wak Mail said... BALAS

banyak benda kena fikir sebelum nak tulis.tapi aku selalu tak fikir pon.haha..belasah je.

yen(toka ziizokukuto) said... BALAS

blog picisan erk,,,blog yen lagi picisan la,,,thankz atas nasihat

meisnani said... BALAS

aie : thanks for the wish... haah kene update entry tu sebab da berjanji dgn yen dan speaker sekolah... walaupun yen da penah dtg tp speaker tu lowm dtg lagi... btw, thanks support nani... =)



p/s : jgnla pggil kakak senior..

aiEz said... BALAS

mohdzakri@haha,tak pela bro...sama2 kita,ak pun dlm proses belajar jugak ni..sama2 kita..^^

mya@kebetulan,yup betul tu yg pnting kena berhemah..:)

AWM@err,sesekali tak pe kot..hehe..;p

yen@err,sume picisan dah..ehehe..;)

nani@err,wc..aie pn pernah pergi sana tau..jgn xtau..hee..baik akak,ops!hee

Addin said... BALAS

layout baru ni nampak cool :D nice nice.

lynda salim said... BALAS

whatever it is .. shadow life memang macam ni . people likes talk back kan .. tapi dari segi +ve pun banyak jugak ..

*suka baca blog yang memberi nasihat dan manfaat untuk blogger lain :)

kajaharuna said... BALAS

cara teguran tu akan di anggap sindiran bila lain nada orang membacanya,, yeahh~~ :)

Abu Huzaifah said... BALAS

aiez sgt prihatin :)

Azeanthy Paiman said... BALAS

i like your layout,seriously!


i follow u,hit me back ya=)

cimOt said... BALAS

otai tak otai..we're just the same..as blogger..

so mengkritik dan dikritik itu sgt bagus sebenarnya..room for improvement..

Fatin Mraz said... BALAS

setuju dgn entri ni..

nak menambah sedikit.. ada juga yang menegur cara 'sindiran'..nagi saya yang terbaik adalah 'direct'
tak perlulah sindir menyindir kerana maksud mungkin tak sampai pada yang dituju..lebih baik 'berani' sedikit dan komen pada blogger yang dimaksudkan..

itu pendapat saya sahaja..

;)

Yang Ada Di Apesal...

Free Blog Theme and Templates