November 01, 2011

Awak Kita Kawan Kan?...





Assalamualaikum,



"awak kita kawan kan?..."

"ye,mestilah kita kawan,
tapi kan
kenapa ye awak tanya macam tu?..."

"tak ada apa-apa awak...
saya cuma nak tahu...
awak,
kalau saya bagi awak senaraikan keburukan saya boleh tak awak senaraikan?..."

"err,
agak susah tu awak...
tapi saya cuba okeh..."

"baik,
saya bagi masa pada awak dalam 15 min macam tu awak senaraikan okeh?..."

"baik..."

.................................................................................................................................................................


selepas 15 min....

"baik,
awak dah senaraikan keburukan saya kan?
saya nak tengok...
apa yang awak tulis..."

"err,
ni dia..."

"aik?
kenapa awak tak tulis apa-apa?
kan tadi saya dah bagi masa pada awak..."

"err,
betul awak...
awak ada suruh saya senaraikan sebarang keburukan awak sepanjang perkenalan dan persahabatan kita,
tapi saya tak sanggup awak..."

"kenapa?..."

"saya boleh tulis berpuluh perangai dan keburukan awak...
tapi jika saya menulis apa jer keburukan awak,
saya juga memikirkan benda yang sama awak akan tulis tentang saya...
kita ibarat cermin awak,
awak juga adalah pantulan diri saya...
saya melihat keburukan awak,
saya juga melihat diri saya...
jadi tak usahlah saya menulis keburukan orang lain,
sedangkan silap sendiri dan keburukan tu juga ada pada saya...
yang selama ni saya tak nampak..."

"betul jugak kan awak,
silap orang mahupun keburukan orang lain kita boleh nampak dengan jelas,
sedangkan kesilapan yang ada pada diri langsung tak sedar...
tak perlu saling tuding menuding jari,
sedangkan jari yang menunjuk pada orang lain tu lebih banyak tunjuk pada diri sendiri..."

"^^,"


*entri sekadar rekaan,bukanlah dialog harian yang biasa diceritakan dalam entri sebelum ni..... (^^,)





32 comments:

✿ Cik Nisa ✿ said... BALAS

wow nice . sgt mndalam makne disebalik entry nie :)

Anum said... BALAS

setuju, masing2 ada keburukan dan kebaikan ..

adwafarahin said... BALAS

manusia nmpk kesilapan org lain tanpa cermin dri sendri dlu
tp itulah lumrah manusia kan
lebih nmpk keburukan dr kebaikan

so sesama manusia kenela saling nasihat menasihati :)

rozeeta rashid said... BALAS

betul tu. sebelum nak kritik orang, tengok diri sendiri dulu. =)

Farhana Jafri said... BALAS

sweet!! erti kwan yg sbnar.. kwn cmni ssah nk cari :)

Aki said... BALAS

Stuju!! ^_^.v.. Dok sibuk nak tahu kelemahan diri sendiri pada pandangan orang lain,dan juga kelemahan orang lain,tapi tak pernah memuji kebaikan,malah sibuk nak cari point untuk jatuhkan orang.. ^_^.v..

onie said... BALAS

kerna itulah sahabat.....

RinsyaRyc said... BALAS

kwn kita memang cerminan diri kita...

^^

BlueiceButterfly said... BALAS

~sebab tue la kena saling menasihati..semua orang tak sempurna..mengkritik tak merubah apa2 tapi menasihat dengan cara yang baik lebih memberi kesan..bleh cam tue?hehe :)

aiEz said... BALAS

nisa@hee..;)

anum@yup,betul tu...kita manusia tak sempurna..:)

adwa@yup,betul tu...lumrah kita sebagai manusia,kaji diri dan kenali diri..sebelum tuding jari,;)...sama2 kita adwa...

rozeeta@yup,betul2..;)

farhana@yup,betul sgt susah nak cari skrg...;)

aki@yup betul tu,lumrah kita aki..:)

onie@yup,sahabat dicari..:)

rin@yup,betul pantulan diri sendiri..:)

athirah@hehe,boleh jer...nak mnegur kesilapan pun ada caranya...tak semua dapat terima dgn hati terbuka...:)

Zul Fattah said... BALAS

betul tu aiez.. jikalau kita menutup aib seseorg, nescaya Allah akan menutup aib kita...
dan utk tahu siapa diri kita? lihatlah kawan2 kita...

Fara E's said... BALAS

tak semua sempurna (:

bestlah kalu dpt kawan cm tuh !

Faaein Talip Roy said... BALAS

macam perbualan betul2 aje.. huhuhu..

betul lah. kita tak nak kata orang lain pun.. diri kita pun lebih kurang sama aje..

LiLy @ MumMyQiStInA said... BALAS

betul2..cermin diri kita sebelum mencari keburukan orang lain..

YOUsoF said... BALAS

LIKE it this muchhhhh. ;)


Memang betul pun, kita mungkin kurang sedar keburukan sendiri. Itulah gunanya dengar dan memberi nasihat..

aiEz said... BALAS

zul@yup bro,ak stuju dgn ko...dan jgn sesekali buka aib sndri krn Allah juga memelihara aib kita...mlihat diri pd org lain,kita adalah crmin..;)

fara@yup betul tu,betul2 mmg best..;)

faaein@err,tak ada..hanya dialog rekaan..ajk berfikir sejenak...betul tu,jd fikir sblm berbicara..;)

sislily@betul tu kak..nilai diri dahulu siapa kita..:)

yousof@thx bro,yup bro...setuju sgt..:)

Rtp Farra Arisha said... BALAS

we must look our mistakes first before finding anybody else mistakes kerna diri kita tidak sempurna untuk menyebarkan dan melontarkan keburukan orang lain kepada dunia. this is so not great :'(

Saiazuan said... BALAS

great!!! suka entry ni, mengingatkn kita supaya jgn memburukkan orng lain :)

.fariizza. said... BALAS

nice. betul tu.
tak perlu cari salah org tp baiki salah sendiri. :)

Namee Roslan said... BALAS

ayie, bila namee bce entry ayie kan..namee dapat baca ayie ni jiwa lembut. betul tak ??

aiEz said... BALAS

farra@yup betul tu,lihat semula pd diri sendiri sebelum menuding jari..;)

saizuan@yup betul tu...;)

fariiza@yup,terbaik..^^

namee@err,ada jugak kot..hehe...;p

Fatin Mraz said... BALAS

nice n3 aie..
penah dgr org ckp nak tahu keburukan tya pada musuh kita..
tak tahulah kebenarannya kan..

Awan Biru said... BALAS

Walaupun rekaan cuma, tapi ada maksud tersirat. Jadi, sama-samalah kita tegur-menegur dan saling ingat-mengingati.

**::CIKNUURUL::** said... BALAS

itu la sahabat sejati,.xsanggup nak lukakan hati sahabat sendiri ibarat die melukakan hati die sendiri,.:)

Ruzzezanie said... BALAS

sweet giler!!!

Nurnajwa KZ said... BALAS

Kte ade byk crmin :)

Addin said... BALAS

addin suka entri ni :D

meisnani said... BALAS

baru nani sedar da lame nani ta BW blog aie... ermm sorry...

best entry ney... =)

Mya said... BALAS

meaningful:) tapi kdg2 perlu pandang cermin untuk muhasabah dan nilai diri =)

aiEz said... BALAS

fatin@thanks fatin,ada kebenaran kat situ,hanya musuh yg dpt tau kelebihan dan kekurangan kita...:)

awan@insyaAllah awan,selagi ada hayat aie cuba saling mengingati sesama kita...:)

CN@yup betul tu awak,:)

ruzz@hee,:)

najwa@yup,disekeliling kita knl siapa kita,pantulan diri...:)

addin@mekasih addin...:)

nani@err,tak apa nani...thanks nani..:)

mya@betul2 tu awak..muhasabah itu perlu..:)

BeloG MTT said... BALAS

Sweet sangat kalau masih ada lagi kawan yang macam ni..Zaman sekarang susah nak cari kawan yang sejati.. Yang ada time susah senang,memang sangat susah nak cari..Kalau ada dalam 1000 mungkin hanya 1 :')

CTK said... BALAS

bagusnya ader kawan cmtu..terharu lak tetibe :")

Yang Ada Di Apesal...

Free Blog Theme and Templates