October 02, 2011

Kenapa Kamu Berblogging Ye?...

"ko dah lama kan berblog ni semua?..."

"tak la,aku baru jer lagi,
bulan dua dulu aku mula...
nape eh?.."

"taklah,
aku tengok blog ko ni dari dulu sampai sekarang macam dah lain...?

"lain macam mana beb?..."

"taklah,
masa dulu semua ko citer pasal jiwa ni semua kan,
tapi sekarang aku tengok ko ada plak citer pasal nasihat la...?

"err ko pasan eh?
tak adalah...
aku masa mula berblog dulu kebanyakan citer dari hidup aku sendiri..
lepas tu aku dapat nasihat dari seseorang kenapa aku berblog?
suka-suka atau ko nak bagi sesuatu pada yang singgah dan baca..
aku ada jugak fikir dari apa yang dier cakap,orang tua kan..
pengalaman pun banyak,jadi tak salah aku fikir apa yang dier cakap dan menulis untuk kearah macam tu..."

"oh,kira nasihat dier masuk gak la kat ko eh?
heh..."

"yela,ko perli aku eh?
ko fikir gak kan..
kalau ko mati,apa ko nak tinggalkan?
ko dengan aku anak bini pun tak ada,sape nak doakan ko kalau ko dah tak ada?
aku amalan dah ler tak banyak...
jadi sekurang kalau aku buat macam ni,ada ilmu sikit-sikit dan mendatangkan kesan kearah kebaikan pada yang singgah blog aku ni,alhamdulillah..."

"pergh,macam tu sekali ko fikir?jauh betul..."

"yang hidup mesti mati kan?
heh..."

"err,yela..
betul la tu.."

"hehe...;)"




"Dan seketika segolongan di antara mereka berkata: "Mengapa kamu menasihati kaum yang Allah akan membinasakan mereka atau mengazab mereka dengan azab yang amat keras?
" Orang-orang itu menjawab, "Nasihat itu ialah untuk melepaskan diri dari rasa bersalah kepada Tuhanmu,dan supaya mereka bertakwa."-Al-A'araaf 7:14-


43 comments:

adwafarahin said... BALAS

at least bila kite xde, ade jugak cebisan yg kite tinggal utk org yg baca blog kite dak?

kotak bulat said... BALAS

sb tu kita kne jga kita apa yg kita smpaikan kan.

Nur Syazana Mohammed Sani said... BALAS

hari nie zana ad post entry pasal kenapa zana buat blog ^^

http://syazanasani.com

RinsyaRyc said... BALAS

--bagus ape buat banyak2 nasihat... Hehehe... (rin buat ciput aje), rasa rendah diri sikit.. hehehe


http://bulatmata.blogspot.com/

LiLy @ MumMyQiStInA said... BALAS

Akak berblog pun kebanyakannye cerita ttg kehidupan sendiri..terutamanya ttg Qis..nnt bila dia besar dia blh baca ttg masa kanak2 dia.. ;)

kjaharun said... BALAS

terbaik la bro..




suka sangat :)

grape_apple,Khairul_hafiez_kalim said... BALAS

salam...btul lah kn...skurg kurgnya lau kta dh xde,ada gk smthing yg wat org trkengkan kta ats penulisan kta tp kta kn mnusia biasa,kdg2 wat salah....n slalu je kna org nsihatkn....:)

adan said... BALAS

yeah.. betul tu bro.. dulu aku selalu tulis pasal diri.. lama kelamaan aku terfikir spt apa yg ko taip dalam entri ni...

p/s: bro.. aku tak berniat nak buat ko terasa dalam entri aku tu.. maaf bro..

Nur Ayuni said... BALAS

kenapa ye? berkongsi cerita hidup untuk pengajran bersama. yang baik dijadikan teladan.yang buruk dijadikan sempadan.

blog ayu okei ke tak eh. menakutkan je nak berblog ni..ish3.

ILA HonEyBuNNy said... BALAS

tak tahu la..rasa dah sebati dengan berblog neh...hehe..

tapi xde la sangat nak cerita ttg kehidupan...sob3...

Cik Azizah said... BALAS

bagus bg pengajaran nasihat pada semua org..atleast bila kita xde nanti..ade juga terjumpa blog kita dan bg segala nasihat itu..insyaAllah..tu pentingnya kita saling meperingati :)

Terbang Bersamaku said... BALAS

betul tue, sbb itulah penulis kena bertanggungjawab dgn hasil penulisan dia...

smoga terus sukses dlm berbloging ye..

Syazwan Che Deraman said... BALAS

kena pasang niat yang baik bila nak blogging.

have a good day bro..

Saiazuan said... BALAS

haha truskn blogging bro :D

Ungu Violet said... BALAS

tulis pasal pengalaman hidup pun ok gak..

kan pengalaman tuh guru yg terbaik tuk kita...

janji bermanfaat kpd semua org..:)

lynda salim said... BALAS

yuppp . its rilly help us. kira macam saham jugaklah kat akhirat sana . takk gitu ? :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said... BALAS

semoga terus sukses ya :)

myra yusreena said... BALAS

btol3~!! >.<

Faaein Talip Roy said... BALAS

dulu.. berblog memang ikut suka.. memang takde pekdah langsung.. tapi lama2 bila difikrkan balik.. setiap apa yang kita buat akan dihisab di alam kekal nanti.. jadi mulalah nak berubah sket2.. tapi kadang2 merapu jugak.. hehehe..

Tengku Puteri said... BALAS

menulis untuk apa yg anda perlu...=)

Umie Artoqiemie said... BALAS

agak terasa aku hahaha. aku takda bagi nasihat sangat kat blog. sebab blog aku byk pasal diary kehidupan aku ==“ err

aiEz said... BALAS

umie@err,xde niat..=..=!
aie suka singgah blog umie,umie suka main kaler bila ambil gmbr,edit pn superb..sbb aie pn blja dr umie edit2 gmbr ni..:)

Rtp Farra Arisha said... BALAS

nawaitu sempurna dlm blogging, makanya ianya memberi impak yg baik di masa hadapan.

have a good day!!

yen(toka ziizokukuto) said... BALAS

aku berblog belum sampai sebulan pon,,jauh lagi perjalanan,,heheh

rara pinkmafia said... BALAS

bagus lah perubahan tu =)

Nora Yusop said... BALAS

Empunya blog yg mmg sgt suka memberi nasihat...:) thx aiez!

hamzah ian said... BALAS

kehidupan beb..

Namee Roslan said... BALAS

ayie, namee berblog sebab namee sunyi n i started on january 2011. since then, ive been writing craps. tapi lama2 rse nk tulis elok2 n repair writings basd on comments dr pembaca,

aiEz said... BALAS

namee@sama namee..sunyi pun salah satu sebab ayie berblogging ni..penulisan mula berubah bila ada menegur dari cara ayie menulis sebelum ni...

Terima kasih semua atas.komen diberikan...:)

Abu Huzaifah said... BALAS

jika aku tiada... atleast... kau thu siapa penulis blog guitar burok... hehe

aiEz said... BALAS

abu@err tak terkata...heh

miss inna said... BALAS

entry nie boleh buat kita untuk cuba muhasabah diri walaupun seketika. imbas blk amal perbuatan kita sama ada baik atau buruk..

rozeeta rashid said... BALAS

bagus lah niat aiez macam tu. i like. hehe.

be sincere, be original, be inspirational. =)

░♥si lampu neon♥░ said... BALAS

terima kasih aeiz..=p



jeng jeng jeng...
Resepi puding karamel power!
Sugar glider makan lipas la pulakk
Awek leggings marah !
Posisi katak yoga

ayie said... BALAS

hmm tak kisah la janji enjoy berblog

Fara E's said... BALAS

betul2

anismelon said... BALAS

btl gak toh kn..t nasihat yg kite bg diguna pkai..even kite dah tak da selagi nasihat kite jadi panduan selgi toh kite dpt pahala kan..

Zul Fattah said... BALAS

betul r bro.. aku sama cam ko r.. mula2 dulu x publish pun.. just cite pasal diri aku je.. haha..
tp skrang aku dah tahu, apa tujuan sbenar aku berblogging.. to make frend.. hehe..

Faaein Talip Roy said... BALAS

update lah lagi.. nak baca nasihat lain plak.. ^^,

era kecik said... BALAS

he he he.. bagus nasihat nie.. !

YOUsoF said... BALAS

Thanks bro perkongsian dan nasihatnya.. ;)

amna said... BALAS

berblog kerna mengisi masa.. thanks2~

Mya said... BALAS

oh so true. saya belog sebab minat menulis. sambil2 share kisah sendiri xkurang kongsi2 nasihat dan benda berguna:)

Yang Ada Di Apesal...

Free Blog Theme and Templates