April 28, 2013

Ragam-Oh!Atok..





*sumber google





assalamualaikum,
perlahan pintu kedai ditolak..

waalaikumsalam,aku menjawab salam diberi..
seorang lelaki tua,bercermin mata dan berkopiah dikepala tersenyum pada aku..

seperti selalu,
senyuman disambut...

kamu kenal atok lagi tak?
tanyanya pada aku..

err,kenal tapi ingat-ingat lupa..
jawab aku ringkas..

ish kamu ni,ni atok la yang beli komputer dengan kamu tu dulu..
ingat?..
tanya atok tu lagi..

err yang rumah kat jalan tapah road tu eh?
tepi jalan?..
tanya aku untuk kepastian..

haaaaaa..yang tulah,
bagus-bagus..ni ha atok datang nak kamu tolong tengokkan komputer atok,boleh?

boleh jer atok,
saya tengok dulu apa masalahnya ye,
tapi mana komputer atok?
tak bawak ke?...

ada,komputer dalam kereta..
atok tak larat nak angkat,cepat pulak rasa penat....
balasnya lagi..

ohh takpe tok,meh saya angkat meh..
mana?

tu ha kereta atok...

pergi mengambil komputer dalam kereta...


************


okeh atok,komputer apa masalahnya ye?
cer cerita...

atok ni senang jer...
kamu tanya atok,kalau atok tau idak ler hantar ke kamu..

err,idak tok..
maksud saya..
komputer ada keluar apa ye?

takde apa-apa,
keluar gambar lepas tu,
tu jela..

ohh okeh..
kalau macam tu ada keluar gambar okeh la tu tok..

idak,tak okeh..
atok on komputer..
lepas tu monitor menyala udah itu ajer...
balas atok..

err,okeh..
takpe-takpe atok tinggal dulu ye..
saya check nanti...

taknak,atok nak kamu on dulu..
baru kamu tau apa yang atok kata tadi..
err,atok takleh tok..
saya kena settle komputer lain dulu...

kamu cuba dulu ye,nanti kamu dah pasang tengok takde atok tinggal ler..

err..okeh,atok tunggu dulu ye..
saya nak turunkan komputer lain dulu baru test komputer atok..

ohh takpe-takpe..kamu buat dulu,atok tunggu..


*********


lebih kurang 10minit...


maaf tok lambat,okeh meh saya check komputer atok..

kamu cuba ler.
.atok idak ler tau apa-apa..
selalunya cucu atok balik sini dorang yang tengokkan kalau ada apa-apa..

ohh cucu atok yang perempuan tu ke?

aah...dia selalu duduk dengan atok dengan opah kat sini..
sekarang dia udah kerja kat kolumpo sana tu..
tinggal ler atok dengan opah kat sini..
eh,kamu pasang ler komputer atok tu ha..
ada pulak sembang pasal cucu atok kenapanya?

err..atok yang cerita saya dengar jer.

udah-udah kamu pasang komputer atok cepat..

err okeh atok...


*****






 *sumber google



kabel power supply dicucuk dan ....

kebOOmm..bunyi power suppy yang rosak meletup apabila dicucuk dengan kabel elektrik..
bingit telinga seketika,kedai blackout kerana suis utama tertendang akibat litar pintas..

atok,kenapa tak bagitau dia ada meletup macam ni?

kamu idak tanya atok,idak ler atok bagitau kamu apa yang keluar..
kamu cuma tanya pasal cucu atok jer tadi..balas atok

ohhh atokk,adehh..
tak terkata sebab telinga rasa bingit dengan bunyi meletup tadi..

komputer selesai masalah,tukar power supply sebab kena kilat..lepas tu hantar balik kat kereta
atok..huhu
tamat sudah~


*macam-macam ragam dengan kerja ni..lagi-lagi berurusan dengan orang awam..lain kerja lain ragam dan dugaannya,yang penting kerja dengan ikhlas dan jangan merungut..baru rezeki tu masyukk dan berkat..huhu..

6 comments:

cimöt said... BALAS

betoi laaa tu.. kalo atok tu tau, idok le iye bawak ke kedai.. hihihi..

oh, ko kije kedai komputer.. buleh laaa kalo anto servis kat ko..

iAmCekbolat said... BALAS

meletop mak aih . hahaha

Empayar Utama said... BALAS

Best, best saya suka cerita nih. Part cucu atuk tu paling best hahahahahah

Lizzie Yasmin said... BALAS

Bersungguh - sungguh saya baca kisah atok. Jarang aku nak habiskan baca entry nie. hahaha.. Kebaboom..

Nur Auni said... BALAS

hahaha..sian atok tu..tu la aie,..keje cita pasal si cucunya..hahah..
kan dah kena balik..
tp somel la atok tu..

Cik Pensil said... BALAS

adeh. lawak betul atok ni >_<

tapi betul jugak apa yang atok tu cakap. keh3

Yang Ada Di Apesal...

Free Blog Theme and Templates