November 12, 2012

Nasihat Dan Rumah Tangga...



Kisah satu kisah...

“Macam mana cun tak windows 8 tengok tadi tu?...”soalku pada seorang kawan sambil jari jemari sibuk membalas mesej dari seorang kenalan.

“Cun jugak bro,aku kenan pulak aku tengok.Lain dari windows yang lain.Ko kalau nak beli bagitau aku nanti ye,aku pun nak survey jugak berapa RM benda tu…”ujarnya membalas.

“Tak beli bro, nak tau harga jer.Mana mampu nak beli bro...”sambil tangan kusyuk membalas mesej whatsapp yang tak sudah dari tadi masuk.

“Aku ni tengok dari tadi ko asyik balas mesej je,siapa yang mesej?awek ke?.Takkan nak kena report kat awek tengah buat apa,lepak dengan siapa kot?...”bertubi-tubi soalan dituju.

“Erk,sorry bro…”balasku ringkas..

“Ala rileks la.Ko ni takut sangat dengan awek,biarlah dia mesej ko tu..Tak payah nak balas sangat la.Nak takut apanya kat awek  ko tu?.Awek  aje pun.Ni belum apa-apa lagi nak kongkong ko apahal...”hujahnya memberi khidmat nasihat pada aku.

“Taklah bro,akak customer ni.Nak tanya pasal barang dia order dah sampai ke tak…”penjelasan diberikan.

 “Ohh,aku ingat awek ko mesej ke.Jap, ko ada awek dah ke?...”

“Ni apa punya soalan dia tanya aku ni?..”monolog aku dalam hati.

Dibiarkan tanpa sebarang jawapan,dan hanya senyuman yang aku lemparkan.


**************************









Suasana sunyi seketika,

Tiba-tiba bunyi telefon bimbit datang menyapa dari kocek baju kawan tadi..


“Shhh,diam-diam kejap bro...”

“Err…” Aku diam terkedu.

“Ye,mama,ayah ada kat kedai kawan ni.Ayah ada lepak kedai Ayie keje.Ayah tak pergi mana pun mama…”

Dialog yang diucapkan pada pemanggil,aku memasang telinga untuk mendengar dan tersenyum mendengar.

“Ye,ayah tau..Ayah balik awal,ingat mama pesan beli barang tadi kat pasar.Ayah kejap je kat kedai Ayie.Nanti ayah balik eh mama…”ucapnya lagi.

Talian dimatikan..


**************************


Aku senyum.

“Bro,susah bro kalau dah kawen ni.Ko pergi mana je mesti bini ko telefon nak tau ko buat apa…”

Aku mendengar dengan kusyuk.

“Ko nanti taulah,sekarang ko bujang lagi.Nanti ko keluar,bini ko telefon suruh beli itu la,ini la.Potpet jer…”katanya lagi.

Aku hanya senyum mendengar apa yang dikeluhkan..

“Kenapa ko senyum bro?..” soalan diajukan.

“Tak de apa bro,teringat apa cakap tadi kat orang masa main mesej tadi,Kata kena kongkong semua,La ni bro yang kena kongkong,macam mana tu bro?…”jawabku membalas.

“Yela bro,aku pesan kat ko je.Jangan jadi macam aku,kena kongkong dengan bini aku.Nak pergi mana kena report..”ceritanya mengeluh.

Diam dan terus  mendengar,tak berani nak menjawab apa yang dibualkan.

Macam-macam kerenah rumah tangga ni.

*dalam rumah tangga kena ada persefahaman,kepercayaan dan paling penting kalau ada apa yang tak puas hati kena ada komunikasi,baru ada rukun dalam rumahtangga.Isteri pula,kena taat pada suami dan jangan sebaliknya kalau tak fuhh jenuh.Eh aku penasihat rumahtangga?cehh..heh

50 comments:

Haris Khairuddin said... BALAS

pompuan dan queen control memang susah nak dipisahkan. bagi dorang, itulah cara tterbaik menunjukkan kasih sayang. wat der pffftt.. (=.=")

baby comel said... BALAS

sebelum ditanya atleast bagitahu dlu spaya tak curiga.. sy tak anggap dikongkong just anggap dia care sbb tu dia mahu tahu kita ada dimana, buat pe.. sakit jgk bila stiap masa nk kena repot ni. kan?

fifie said... BALAS

Kalau tak percaya kenapa kahwin. Kalau dalam hati tu penuh dengan curious sampai bila tak bahagia, asyik prasangka dengan pasangan tak tenteram jiwa. Benda sama je nie yang di apply dalam percintaan.

BlueiceButterfly said... BALAS

pesanan untuk masa depan :)

Chic Na said... BALAS

tu caring namanya. huhu.. tp jgnla lelebih pulak. nnti lelaki cepat rimas.

Nur Auni said... BALAS

xperlu kongkong dlam seiap hubungan..kepercayaan amat penting..klau dah percaya knapa perlu nk kongkong segala bgai..melaih kan masa zaman bcinta dlu si boy ngn girlz tu dulu mat bunga ngn miss world rmai owg suka ..no wonder la nk kongkong..
heeeee..

missSenget said... BALAS

hah...

aku ni bakal jadi perempuan pengongkong rasanya..

cemana..?

umialya said... BALAS

si suami ni kdg2 kita kena tau gak pergerakannya, maklum le, selagi blum dpt penuhi 3 kekosongan, selagi itulah cuba pasang angan2 yg tinggi melangit, sunah nabi katakan, hihihi

syud abady said... BALAS

sebab sayang la isteri kongkong..berjaga2..

Rapunzeel Cikilolo said... BALAS

mintak tolong beli barang pun tak boleh???

haha.

aiEz said... BALAS

@baby comel,jenuh kalau tiap masa nak kena repot..cuma positifkan diri,org rumah ambil berat tu...hehe

@miss senget,err kena kurangkan..hee..^^,

@rapunzel,dier rasa rimas kot..hoho..

LiLy @ MaMaQiStInA said... BALAS

Akak selalu jer macam tu..tapi tak bermakna akak mengongkong.. :)

Betul tu..kepercayaan & persefahaman amat penting dalam rumahtangga...

Ayie bila lagi ni..?.. :)

Liyaa Mf said... BALAS

Terkejut jugak brader tu tiba2 lecture panjang lebar psl takyah nak report sgt ngan awek bagai. Rupanya dea yg kena queen control dengan bini. Hehehe. Nice advice! Akan dijadikan pedoman cerita ni. Err rasanya tak pernah lagi suh Suami report itu ini. Err yeke tak pernah? Rasanya takkk :P

*Tapi kena ada juga sikap ambil tahu tu. Sbb ada kawan punya kes, wifey terlalu sporting, tak kesah dan terlalu tak ambil tahu, end up bercerai berai. Suami dirampas org. Huuuuu

zila manaf said... BALAS

ayah tlgbelikan deodorant mama, ayah nak eskem robin, ayah lampin bb kite dh abeh, ayah, ayah, ayah,,,,, beseletew hihi

Jna marcello said... BALAS

yeke? tp na ni mcm xde plak nkk kongkong (BF)..tp ex bf naa kongkong tahap terok..mcm terbalik je ;D

dhiashahida said... BALAS

ssh nak dpt org yg bebetul care ngn kita..:)

dhiashahida said... BALAS

ssh nak dpt org yg bebetul care ngn kita..:)

aiEz said... BALAS

Betul kak,ambil berat kan akak..sbb syg dan risau,bukan kongkong..fikir yg positif..err bab kawen tu,calon pun belum ada lagi kak...adehh

aiEz said... BALAS

Fuhh kena ada pro dan kontra,bukan terlalu mengongkong tp amik berat..klu trlebih sgt pun takot nt jd rimas..pastu nt cari lain,ha jenuh,hehe

aiEz said... BALAS

Err,hehe...:D

aiEz said... BALAS

Nanti kalau tak dipeduli merajuk pulak,ehehe.,syukur apa adanya..:)

Leeza dayasari [santai leeza] said... BALAS

hmmmm leeza kadang2 pernah terfikir, agar kalau jd is3 nnt, x mahu tergolong dlm klgn mrk yg mengongkong. tp sbnrnnya leeza lbh prefer kpd jdlah dlm hbgn itu ada perkongsian cerita wlpn cerita itu hnya sekadar cerita biasa.. adakala cerita yg kecil itu boleh dijadikan penyerinya.

محمد رازيق said... BALAS

setuju yie. dalam rumahtangga harus ada persefahaman dan kepercayaan. hehe. bagi aku ayie, wife bukan mengongkong, tapi mengambil berat. hehe. bila lagi yie? haa. hehe.

hara said... BALAS

hai aiez,
dlm ap2 hubungan pon mesti ade trust, tapi, curiosity tu semua orang pon berhak. so, dlm ape relationship pon kna give n take lah.

Ash Give said... BALAS

Tapi aku nak kehidupan yg mcm tu.. Tak pe la itukan perencah dlm hidup berumah tangga.. Tapi rezki je tak sanpai lagi hahahaha..

aiEz said... BALAS

Komunikasi dlm rumahtangga,itu yg eratkan satu hubungan..eh,mcm tau2 je aie,hehe

aiEz said... BALAS

Hehe belum lagi ajik,rusuk kiri belum jumpa..tu yg masih belum,anda bila lg ajik?hehe

aiEz said... BALAS

Hai hara..;)
kepercayaan dan persefahaman itu perlu..:)

aiEz said... BALAS

Ash,hehe..asam gram rumahtangga kan,hehe ada tu nanti ash..:)

anamizu kaito said... BALAS

kalo setakat AWEK yg dok kalut tanya katne, dgn sape, watpe ape semua pd ana mmg mcm a bit annoying..

tapi


kalo ISTERI yg tanye, rasenye mmg wajib la.sbb HASBEN dia kan.so patutla dia kena tau p mana apa semua. tp stil kena ada batas la.. jgnla sampai hasben rasa rimas.. ha satgi kalo hasben bukak cawangan, jgn baru nk kalut plak.. kehkehkeh

Yousof said... BALAS

Tak boleh nak cakap lebih² sebab aku masih bujang, tak ada pengalaman menjaga hati isteri..


Nasihat tak kira masa tak kira siapa, itu yang terbaik.

محمد رازيق said... BALAS

haha. aku lambat lagi yie. hehe. tapi jodoh itu rahsia, barangkali tahun depan. haha. aku terima yie. hehe. hang dulu yie. amacam? hehe

kajaharuna said... BALAS

perempuan memang di lahir kan untuk queen control kot.. hehe!

kadang isteri yang nak suami dia kemas segak pakai yang bagus2, makan yang bagus2, adakah itu di panggil queen control jugak??

outbound dibatu said... BALAS

salam super sahabat,
tetap semangat dan sukses selalu ya
ditunggu kunjungan baliknya :)

outbound dibatu said... BALAS

salam super sahabat,
tetap semangat dan sukses selalu ya
ditunggu kunjungan baliknya :)

outbound dibatu said... BALAS

salam super sahabat,
tetap semangat dan sukses selalu ya
ditunggu kunjungan baliknya :)

outbound dibatu said... BALAS

salam super sahabat,
tetap semangat dan sukses selalu ya
ditunggu kunjungan baliknya :)

misz aisya said... BALAS

alahhhhh aku konfem lah mase kapel dulu, dia pon asyik nak tahu awek dy g mne..

standard lah kapel2 skunk..bile dah kawen, bru rse terkongkong.. hehe

Cikgu Ma said... BALAS

tak tau la kalo akak kawen nanti cmner.........PJJ...huhuhu

cimöt said... BALAS

kongkongan tu perlu jg sometimes..takut tergelincir dr landasan..sekurang-kurangnya mcm 1 peringatan.. but terlalu mengongkong mengundang perbalahan laaa plak.. so, just be nice..

cicileydi said... BALAS

gud luck ^^

SLM..please www.cicileydi.com

Leeza dayasari [santai leeza] said... BALAS

singgah sini...
**cuma nak maklumkan sahaja, andai kata awk ada masukkan blog sy dlm bloglist, mohon semak erk sama ada boleh view atau tak. kalau tak boleh, mohon update link, sbb saya baru tukar kpd domain sndiri. pesanan ni diberi sebab blog awk ada dlm bloglist saya. he he he
Saya mohon maaf di atas segala kesulitan.
www.santaileeza.com (link baharu)

ANDAI KATA saya tidak disenaraikan dalam bloglist awak, awak boleh abaikan mesej ni. Terima kasih.

wisata bakti alam said... BALAS



kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

Teenager Housemaid said... BALAS

arha~
macam2...
perempuan, memang mengongkong eh?
hehehe..taktaulah...

say to easy=) said... BALAS

perempuan and lelaki ada jugak yang tak bersifat kongkong..ada baik jugak kongkong dan ada buruk juga kongkong kalo melampau2.hahaha

░♥si lampu neon♥░ said... BALAS

hummmmmmmm
asam garam hidup rumah tangga..
kawan u tu pun cam takley blah je.. itu bukan kongkong namanya..itu tanda sayang bini pada laki dia..huhu

CintaKhadijah said... BALAS

ayie bila nak khawen?
eh.

akekeke

saifudin abu izzudin said... BALAS

nice day :)
hargailah hari kemaren,
mimpikanlah hari esok,
tetapi hiduplah untuk hari ini.
bagi-bagi motivasinya yaah...

Empayar Utama said... BALAS

Kena pandai ubah cara hidup bila dah berkahwin, itu je.

El-Janna said... BALAS

hehe utg ada bini tau. amek berat. itula namanya perempuan.:)

Yang Ada Di Apesal...

Free Blog Theme and Templates