April 11, 2012

Chenta Oh Chenta...







Assalamualaikum,


Agak lama rasanya tak buat entri yang santai ni,selalu buat yang agak skema je.Nak buat entry santai pulak hari ini,heh.Berbalik pada cerita,nak tanya pernah jatuh cinta?kerana cinta anda jatuh,hehe.Tipulah kalau kata tak pernah jatuh cinta,sedangkan monyet pun pernah bercinta.Tak caya?tu cinta monyet tu,tulah dier,kehkehkeh..*okeh sengal...

Bila cakap pasal cinta ni mesti libatkan dua jiwa kan?bukan dua jiwa macam tajuk movie tu,tapi ini soal hati dan perasaan antara dua jiwa,ceewahh.Dah macam pakar cinta pulak,hihi.Bila hati dah dimiliki pastinya ada rasa kasih bukan?rasa cinta itu lumrah,fitrah bagi makhluk yang bernyawa.Tapi sejauh mana kasih dan cintanya pada seseorang itu perlu juga ingat jangan melebihi pada Pencipta.

Okeh,dalam Islam sendiri ada menetapkan garis dan panduan untuk memulakan perhubungan.Antaranya dengan bertunang dan juga kahwin.kapel?istilah kapel tak ada dalam Islam yang ada hanya tunang.Dari situ mulanya proses perkenalan diantara lelaki dan perempuan.Harus diingat tunang bukanlah tiket untuk lakukan yang agak sengal ubi,tapi lebih kepada kenal hati budi...hee

Fuhh,panjang pulak tulis ni kan.Bukan apa sekadar ingin bercerita.Pada arjuna yang mencari cinta usah sekali permainkan perasaan wanita.Wanita kalau dah sekali kecewa terasa amat sukar lupakan kisah lama.Kata orang,kalau dah diketuk dan hati dan dimiliki usahlah permainkan.Kalau dibuat jugak,sakitnya terasa amat pedih sekali.Jangan sekali bagi harapan andai diri tak mampu nak tunaikan.amboih,janji itu dan ini,tapi apa pun tak boleh..

Jadi mana yang dalam perhubungan tu,segerakan ikatan dengan pertunangan mahupun pernikahan.Benda baik perlu disegerakan barulah datangnya keberkatan.Jangan buat benda yang tak elok,ingat-ingat bila dah anak nanti barulah anak yang lahir nak berkualiti dan elok.Kalau dah bercinta pun terbabas dengan pegang-pegang itu dan ini,jangan salahkan anak nanti bila kita cakap dier tak dengar kata sedangkan kita lupa kita sendiri pun tak dengar perintah agama..

Okeh,jauh pulak rasanya melencong dalam cerita.Tu jer nak cerita,hehe.Adios,terima kasih sudi baca..

* Jangan mainkan perasaan wanita kalau anda tiada perasaan untuknya.HARAM jika jadikan wanita itu kekasih tetapi tiada niat untuk nikahinya.-Ustaz Azhar Idrus

37 comments:

Fatin Mraz said... BALAS

..dia mcm ni.. yang boleh jadi mcm2 tuh sebab cinta nafsu..bukan cinta kerana allah..

Nur Auni said... BALAS

saya stuju .. saya stuju..heheh

Cikgu Ma said... BALAS

cinta itu keperluan...kalau diikut sangat keperluan tanpa batasan, buta jadinya =)

[PCL] said... BALAS

kena sehati sejiwa aiez...lps kawen pn boleh nk bercinta dgn isteri...lg best tau!

Alieza Dayasari said... BALAS

bAIK LELAKI mahupun perempuan..
sama2 jgn mainkan perasaan pasangan ...
percaya pada hukum karma...

Awan Biru said... BALAS

Cinta lepas kahwin. Kolot tapi berjaya sebab orang tua Awan pun cinta lepas kahwin.

Cinta monyet pernahlah tapi dalam diam saja. Kira cinta jugakkan.

Teenager Housemaid said... BALAS

alamak, saya tak tipu...saya tak pernah jatuh cinta..:)

rozeeta rashid said... BALAS

dan saya lah yang dipermainkan itu. haha.

adan said... BALAS

aku belum ready lagi bercinta.. tp aku dah rasa cinta..

Zul Fattah said... BALAS

sebab tu, aku solo skrang ni ayie.. haha..

Umie Artoqiemie said... BALAS

seb baik x bercinta :3
Moga cepat kawen Aiez . :)

haniaiman said... BALAS

cinta itu suatu yg indah beb..tak caye?..silalah percaya!

El-Janna said... BALAS

setuju sgt^^

say to easy=) said... BALAS

cinta kepada Allah,Rasul :)apa itu cinta itu buta?hmm

Namee Roslan said... BALAS

takut bercinta sbb taknak kecewa. sbb tu i never declare.

aiEz said... BALAS

@say to easy=)-cinta itu buta bila mana hatinya buta telah dibutakan oleh cinta...;)

aiEz said... BALAS

@Namee Roslan-bercinta lepas kahwin itu best,nak suruh mak carikan ayie calon...hee

BlueiceButterfly said... BALAS

~waa..cerita cinta pulak..nice entry :)

syakey said... BALAS

cinta pada Allah pun belum kukuh lagi, nak cinta pada manusia pulak, xkekal la karanggg.

(:

Teenager Housemaid said... BALAS

aiez: kalau aiez nak tanya pendapat boleh je, insyaAllah kalau sy boleh bg pendapat and pandangan yg sesuai, insyaAllah saya beri...:)
but sy takla pandai mana nak bagi opinion ni..hehheeh..:)

amna said... BALAS

setuju sangat dengan aiez..
tiada yg menghllkn antra dua kcuali akad yg sah :)

Badrina Ibtisam said... BALAS

Yeahh nice entry!

xila riston said... BALAS

becinta dgn monyet jom....weweweeee

Teenager Housemaid said... BALAS

* =)
no problem, aie..moga aie baik-baik saja ya..:)

Miss Butterfly said... BALAS

ayat last tu . hurmmmmm sedih ! :(

gadis_biasa said... BALAS

siapa jatuh cinta..pasti lg in love...ahaha cinta yg maha Esa lg baek,,x jg kena tinggal,kena tipu..xder curang murang sgala...kan kan kan....

LiLy @ MumMyQiStInA said... BALAS

salam Ayie..
lama akak tak singgah sini..

Setuju dgn Ayie..Perkara yg baik jgnlah dilengah2kan...yang halal tu kan lebih baik.. :)

*moga Ayie cepat2 ketemu jodoh..^_^

Rtp Farra Arisha said... BALAS

semua tergantung atas niat masing-masing, aie. kita hanya perlu mencontohi apa yang baik dan menjauhi apa yang buruk. itu adalah reaksi yang terlebih baik...

aiEz said... BALAS

@LiLy @ MumMyQiStInA@wasalam akak,hee..^^,terima kasih akak..:)

aiEz said... BALAS

@Rtp Farra Arishabetul arisha,gunakan sebaiknya akal yg diberi jauhi perkara yg mudarat diri..

Fara E's said... BALAS

entry berguna utk orang yang single macam single . hehe . thanks aiez !

adwafarahin said... BALAS

suka quotes last skali tu! :')

jgn skali2 wahai kaum adam yer :P

cimöt said... BALAS

pernaah bercinta..hakikatnya tak beri manfaat apa-apa..so, aku percaya kenapa Islam melarang cinta sebelum diijabkabulkan..

so,mak dh jumpa ka belom..hehehe..sini belom berpunya..cewahhhh..hahaha

Eyka said... BALAS

ayat ni nice wey..

smoga jumpa jodoh lu :)

Jue AbdRahman said... BALAS

malas kot nk pikir ttg cinta ni.. biarlah Allah yg tentukan segalanye :).. anyway setuju ngan entry ni.. nikah lg baik hehe

kajaharuna said... BALAS

sbb tu saya tak kapel, tapi becinta pastu niat nak kawin tu tinggi.. ehh mcm mana tu kaja?
hehehe

EmpayarUtama said... BALAS

Alamak baca entri ni teringat awek lama, sedey...

Yang Ada Di Apesal...

Free Blog Theme and Templates