February 11, 2013

Aku Dan Awek,Alahai Kasihannya...


Sedang asyik perhati telefon baru,tiba-tiba disapa oleh promoter..

“abang cari apa ye?,
telefon baru ke?...”

“eh taklah,sajer tengok-tengok…”
ringkas jawapan,
lawa jugak promoter yang tanyakan soalan…

“oh okeh,abang tengoklah ye..
ada apa yang nak tanya bagitau saya…”
manis senyuman sedikit hati tertawan,heh..

“err okeh thanks…”senyuman dibalas..






*****

Tiba-tiba masuk seorang lelaki dengan pakaian sedikit selekeh,kontraktor barangkali?
sendiri cuba mengenal pasti.

“ye encik?cari apa ye?nak topup ke?...”soalan diajukan..

“err takdelah,saya nak tengok dulu…”soalan dijawab dengan ringkas.

“ oh,okeh silakan encik…”senyuman diberikan,murah betul dengan senyuman awek ni..

“ni handphone semua harga tetap ke?..tak boleh kasi diskaun?..’’soalan dari mamat tadi diaju pada promoter.

“encik nak beli handphone ke?..berapa bajet encik ye?kot saya boleh tolong recommend kan pada encik…”


                                                                Dia hanya mendiamkan diri.


*****




Aku pulak,perhati dari jauh.
Perhati akan situasi melihat dari sudut tepi.








Hampir 10minit jugak mamat tadi tengok phone.Promoter ni mungkin sebab dah lama sangat tengok mamat tadi pun tetiba usulkan satu phone kat mamat tadi.

“kalau yang ni okeh tak encik?harganya pun murah...
ada dua sim boleh letak..
senang encik nak tukar sim…”cadangan diberikan.

“ni handphone tahan ke?
jenama tak pernah dengar pun…”jawapan dibalas setelah lama berdiam.

“ni handphone biasa encik,boleh call dan mesej…
ada mms sekali…”jawabnya.

“saya tak mahu..” balasnya lagi..

“err okeh,encik cari handphone apa ye?
saya boleh tolong..”

“saya nak cari Samsung s3,tengok boleh?...”

“encik betul ke nak beli?ni set mahal ni…”sedikit mungkin rasa sangsi.

“awak ingat saya takde duit?...
jangan pandang orang takde mata okeh…”sedikit suara keras dibalas.

Promoter hanya diam..

“ni encik boleh tengok,harga rm1000 lebih encik…”

“saya tau,warna lain ada tak? kaler hitam ke?...”

“takde encik,ada warna biru ni jer...”

“tapi saya nak hitam..”

“kita tak de encik…
tapi kalau nak kami boleh cuba cari..”

‘saya nak sekarang!!...”berkeras dengan permintaan.

“kami takde encik,maaf…nak kena order..”sedikit rasa kaget tengok pada gaya promoter tu…

“apalah kedai besar nak tapi barang takde.”tetiba mamat tu merungut..

promoter hanya diamkan diri..
senyum pun tak berapa nak jadi,sambil tengok aku yang dari tadi duduk kat tepi..

“takpe lah,saya tak jadi nak beli..”lalu keluar dari kedai..

“ha?...”seakan terkedu..
tapi masih sempat ucapkan terima kasih..



*****



macam-macam perangai manusia ni,yang kerja jumpa pelanggan setiap hari boleh jumpa bermacam kerenah orang…kesian pula tengok promoter tu,aku pun pernah alami benda lebih kurang sama macam tadi.Istilah pelanggan selalu betul dah tak boleh diguna pakai lagi dah sekarang,kena tengok pada jenis orang dah sekarang..fiuhh~

19 comments:

misz aisya said... BALAS

xpsal2 kne tengking.

td bajet mcm nak beli sgt. adoiii kesian awek lawa kau tu. huhu

xila dot said... BALAS

hahah memang plggan akan fikir dialah yg plg betui...tp promoter pon kena bijak handle situasi ni..awek tu plak mcm lembut je..mcm mudah kena buli. jaga2 cik selamah.. ;p

cimöt said... BALAS

macam tu laaa..takkan mampu utk puaskn setiap permintaan org..

Leeza dayasari [santai leeza] said... BALAS

entah lahhh... macam2 manusia... datang angin kus2...

Sya_Merpati Putih 88 said... BALAS

kalau kerja bahagian customer service atau promoter mmg mcm tuelah nasibnya..mmg kena sabar sentiasa...

sy nie walaupun keja bahagian kewanagan tp kne bhubung dgn org melalui telifon, banyak kali jugak lah kena marah2 , kena maki pun pernah..cuma kena sabar jelah tahan telinga ..=,="

LiLy @ MaMaQiStInA said... BALAS

kesian awek tu...
begitulah klu keja berdepan dgn customer.
macam hubby akak..keja kat call centre bank tuuttt...maki2an ni dah lali dgn diorg...kadang2 tu kesian juga..stress level sgt tinggi...lagi2 kerja diorg berhubung dgn customer dr negara jiran yg mostly nye bangsa cifinafa...tahap kesabaran tu kena tinggi...memang susah nak puaskan hati semua orang

4feet8 said... BALAS

haha.. sy pernah. sy pernah. sy masuk kedai samsung. tapi sbb kaki melecet, sy pakai selipar jepun je. so, pakai pun mcm budak sekolah selekeh. nak beli hp, dia tak layan tu. ingat sy beli guna kad kredit ke..? sekali sy byr cash, ternganga promoter tu.. bukanlah nak kata apa. cuma double standard tu yg tak berapa suka..

BlueiceButterfly said... BALAS

fuhh bukan senang nak layan karenah orang..kesabaran yang tinggi sangatlah diperlukan..

aiEz said... BALAS

sislily@betul kak,aie pun pernah rasa jugak situasi macam tu..mmg kerja macam ni memerlukan tahap sabar yg tinggi..

4feet8@pandang org lain hanya dari luaran..

Permata YangDicari said... BALAS

adoi pening kot jumpa customer macam tu .. sabar jelah yee

░♥si lampu neon♥░ said... BALAS

assalamualaikum..

i pun pernah alamai benda yang sama.. masa jadi cashier lg banyak ragam.. ouchh tp kan kat situ lah baru kita nampak manusia ni macam macam hal rupanya.. kadang kadang rasa nak marah.. tapi kelakar pun ada. bila ingat balik gelak sorang2...mcm2 hal..warna warni kehidupan :)

rozeeta rashid said... BALAS

kecoh la encik ni. fon warna apa pun bila dah letak casing bukan nampak sangat dah warna dia. apa kata encik beli je fon warna biru tu, lepas tu beli casing hitam? haha.

dulu masa mula2 praktikal kat bank pun ada jugak mengadap customer amuk. gerun. haha.

aiEz said... BALAS

@permatayg dicari,err sy okeh..kesian awek tu sy customer jugak..:)
@waalaikumsalam nurul,yup betul tu nurul..kenal warna2 kehidupan kita seharian tgk bermacam jenis ragam dan manusia..pengalaman semua tu..:)

@ita,hehe..awek tu kedu,aie takleh kata apa..

Empayar Utama said... BALAS

Itu bakal pelanggan, belum jadi pelanggan lagi. Kena bersabarle dapat beberapa orang camtu

Empayar Utama said... BALAS

Errr template da kosong - tukar lg ke?

nini said... BALAS

kalau jadi promoter memang kena banyak sabar.....=D

محمد رازيق said... BALAS

salam ayie. pe kaba? amana hilang. hehe. aku duk tunggu hang bro. bila nak updte ni?

♥ Nana BamBam ♥ said... BALAS

Astagfirullah, poyonye mamat tuh..ntah2 takde duit..saje je nak test emosi promoter tu..

EZAN IDMA said... BALAS

kesiannnn

Yang Ada Di Apesal...

Free Blog Theme and Templates