August 05, 2011

Saya Nak Minta Claim Lebih...




Situasi...

"Berapa rm pendrive ni ye?.."

"Harga dalam rm20 lebih encik..."

"Okey,jadilah..tapi nanti bil buat harga rm40 lebih ye..Nak minta claim lebih sikit,penat kot berjalan beli barang ni.."

"Err.."



Ada sesiapa diantara kita yang pernah alami situasi macam ni tak?beli sesuatu kemudian minta untuk dibuat harga lain dari harga yang asal.Situasi sebegini selalu terjadi dalam urusan jual beli barang.Harga barang yang sepatutnya murah tapi kemudian dinaikkan harga dengan diadakan resit kedua.

Tujuan dibuat sebegini adalah untuk mengambil upah apabila dikirim untuk membeli sesuatu.Situasi ini, kalau dilihat agak remeh,tapi kalau difikirkan secara lebih halus,wajarkah perkara sebegini dilakukan?satu penipuan dan pengkhianatan berlaku tatkala kepercayaan diberi oleh seseorang buat kita.Membuat satu tuntutan yang bukan milik kita,dan memakan sesuatu yang bukan dari hasil sendiri.Hanya mengambil untung diatas angin dari orang yang tidak tahu apa-apa.Dan mengambil mudah amanah dari apa yang yang diberikan oleh orang lain kepada kita.

Tahukah amanah itu terlalu berat untuk dipikul?apa yang kita lakukan dan itu yang akan disoal kelak.Jangan sekadar memikirkan soal untung dan ingin mengambil jalan mudah dari apa yang dilakukan.Tapi fikirkan kesan jangka masa panjang dari apa yang dilakukan.Dalam situasi ini,dua orang memainkan peranan.Yang memberi dan menerima.Dua-dua sekali memainkan watak dalam satu cerita.

Sesuatu yang bukan hak kita usahlah diambil dan dijadikan hak kita.Masing-masing tahu akan hukumnya.Halal dan haram kena dimabil kira sebab itu akan ditanya dialam sana.Mungkin didunia lepas dari mata kita manusia,tapi harus diingatkan Allah memerhati akan setiap perlakuan hambaNya tika didunia...



38 comments:

Sarah Sayuri Hartnett said... BALAS

owhhh tak buleh ka?

slalu ja buat...

beli brg RM5 tp claim rm50...

then si kena claim tu tnya "apsal tak claim seratus ja?"

so lain kali nak claim seratus doploh hinggit la plak...:)

aiEz said... BALAS

sarah-ouch!agak byk sudah tu..huhu,err sindir halus2 jer tu..;),heh

Sarah Sayuri Hartnett said... BALAS

hahaha...si kena claim tu actually was my mom or my dad..saja mintak byk2... slalunya tak dpt jugak.bagila tips :)

aiEz said... BALAS

err,oh..ur mom n dad,haha..kena buat smbil mata sinar2 kot bru dapat..hehe..;)

Sarah Sayuri Hartnett said... BALAS

ohhh...oke oke..letak eye gloss mehh

aiEz said... BALAS

ya meh,sinar2 mata,heh..;p

*brusaha lpas ni..;)

ayie said... BALAS

ok lepas ni nak claim macam ni le..hehe

Capital A ♥ said... BALAS

hahaha *terasa*

dzafira said... BALAS

Tak sanggup lah nak buat macam ni.. Rasa macam makan duit haram je.

FYA PELANG! said... BALAS

nak try. haha.





eh eh ! done ! tengok ni :) sorry. tak hebat :) http://fyapelangi.blogspot.com/2011/08/fya-pelangi-dah-jumpa-followers-ke-444.html

Awan Biru said... BALAS

Kepercayaan orang lain terhadap kita terlalu tinggi nilainya. Jadi berusahalah agar kepercayaan mereka tidak hilang. Sekali ia hilang, selamanya mereka tidak akan mempercayai kita.

Abe Goreng said... BALAS

Oh xboleh ea? Tp sape nk bg upah penat g bli brg.huhu.

UPDATE: Kat Bazar Ramadhan Pun Jadi!!!

sara zainol said... BALAS

ya rabbi.. ad lak cam tu.. penat jln je nk claim sampai 2x ganda.. ap la.. sedey dgr.. apa pon amanah itu penting :)

Fad said... BALAS

hai!!cf dtg..haisy..mana blh camtu...itu dikira ha ro alif mim..huhuhu..maap3x

aiEz said... BALAS

ayie-err,jgn diikut tak baek woo..-,-

aiEz said... BALAS

capital A-erk.hee..maaf..;)

aiEz said... BALAS

dzafira-yup,tapi benda mcm ni byk brlaku kn?..

aiEz said... BALAS

fya pelangi-erk,jgn..-,-

aiEz said... BALAS

awan biru-betul,bukan mudah nk pupuk org percaya kt kita,jd klu org dah percaya tu kena buat betul2..:)

aiEz said... BALAS

abe goreng-err,xleyh..ikhlas..hee..;)

aiEz said... BALAS

sara zainol-yup,tu situasi yg berlaku..bnda mcm ni nmpk remeh tp ni soal amanah pd kita..;)

aiEz said... BALAS

cf-hee,yup mmg dah hrm pun mkn bnda mcm tu..xptut btol..:),trima ksih singgah sini..;)

teha said... BALAS

hadoii~ selalu jugak buat camtu.. hee

ijat_asni said... BALAS

suke blog nie
simple je

keep it up

^___________^

ARAYANA said... BALAS

like3 :)

Fathullah Al-Haq said... BALAS

Hukumnya haram, sama illahnya dngn hukum riba.. ia bukan dosa kecil, tp termasuk dlm dosa2 besar.. so bila hasil rezeki tidak berkat, ia akan jadi masalah pada diri kita dan org yg kita tanggung.. hati akan jd gelap dan sukar utk melakukan kebaikan.. salah satu faktor kenapa dunia mnjadi huru hara skrg ni.. satu perkongsian yg sgt bagus :)

nazirah said... BALAS

huhu btul tu tak prnh buat tapi sllu nmpk gk situasi cmni huhu

aiEz said... BALAS

teha-err,xmo amalkan lg..;)

aiEz said... BALAS

ijat-err,trima kasih..:)

aiEz said... BALAS

arayana-:)

aiEz said... BALAS

fath-yup,dah jd hukum hrm bila buat bnda mcm tu..salah satu pnca hari ini,setuju..setiap apa sumber yg kita mkn tu la yg akan mmbentuk peribadi kita kmudian hari..trima kasih fath singgah sini..:)

aiEz said... BALAS

nazirah-dah jd mcm kebiasaan jer skrg ni,semua diambil mudah..

anismelon said... BALAS

eee..nsib anis nie penakut na wat gitu..anis tak pernah kan wat gitu bile g kedai..weeee..ape harge yg dibg..mahal ke murah ke itu lah anis byr..xlbh tak kurang.kan..kan...

pssttt..bik nye lahai anis nie..weeee:p

aiEz said... BALAS

anis-hee,anis mmg baek xprnah buat mcm tu n xmo buat k?...;)

tomatokering :) said... BALAS

huhu penah buat tpi dgn mama .. upah . haha ;p

aiEz said... BALAS

tomato-err,sy pn pnh wat dlu..hee..;)

amna said... BALAS

ini dah kira mcm kisah bina bus stop dpn sekolah saya 2 tahun lalu. buat pondok tu takde la besar mana, tapi dgr belanja sampai rm80k :'(

aiEz said... BALAS

amna-biar betul?sama mcm buat kos rumah jer cmtu..

Yang Ada Di Apesal...

Free Blog Theme and Templates