December 07, 2011

Sabarlah...


*selipar itu simbolik*



Assalamualaikum,






di suatu ketika yang hening yang tak berapa nak hening sebab dalam kedai kan,heh...


"beb,
ko kena tolong aku weyh..."

"la,rilekslah der
,kelam jer la ko ni...
kenapanya?..."

"tolonglah check masalah laptop aku ni,
dari tadi tak boleh bukak...
dier asyik restart jer,
aku dah lah banyak kerja nak kena settle..."

"tapi beb,
ko kena tinggal dulu kat sini...
bagi aku cuba check dulu apa masalahnya...
kot masalah os ke hardware ke..."

"agak-agak bila siap?
pukul berapa boleh?
aku banyak kerja lagi ni nak kena settle,
dah lah semua kerja aku tak ada backup doh..."

"la,
awatnyer ko tak backup dalam pendrive ke external ke...
kan senang,
jadi macam ni ko jugak yang kelam..."

"ala ko ni,
banyak cakap la..
ko buat aku bayar lah...
ko buat cepat ye?..."

"tak boleh,
aku kena ikut turn...
sebelum ko ada lagi yang datang dulu,
tu ha banyak lagi yang beratur nak buat..."

"ala ko buat lah aku punya dulu,ye?..."
*muka gedik*

"ala,tak leh la...
tak adil untuk yang lain..."

"ala,
ko ni kawan-kawan pun payah..."

"aku cuba okeh?..."

"jangan cuba,
kena cepat aku nak..."

"sabarlah,okeh?..."

"aku cuba...
apa-apa aku bagitau nanti..."

"jangan cuba aku nak cepat..."

"beb,percayalah cakap aku...
''aku hanya mampu merancang,Tuhan penentu segala..."

"ni ko perli aku ke apa ni?..."

"taklah,
aku pesan ko suruh sabar jer,
hehe..."

"sengal,
sempat kenakan aku balik..."

"hahaha,
nanti apa-apa aku call ko balik..."


"yelah,
aku sabar..."




*pengajaran

-Janganlah simpan fail kerja dalam satu tempat jer,buatlah backup dekat pendrive ke,external hdd ke.Bak kata orang "sediakan payung sebelum hujan",ni jadi sesuatu hal yang tak dijangka kelam jadinya.

-Banyakkanlah bersabar kalau nakkan sesuatu.Jangan bagi orang yang buat tu nanti hilang sabar sudah...grrr!

41 comments:

Namee Roslan said... BALAS

lempang je org macam tu. hehe. paksa2. hehe. tp mungkin sbb urgent kot. sbb tu dia macam tu...tak sabar2. :) wah ayie terror repair lappy la...boleh anta kat ayie kalau lappy rosak. heheheh.

kajaharuna said... BALAS

sabar..

saya pernah jugak jadi macam ni, tak buat bekup last2 keje hilang laptop rosak, menjerit jugak la di buat nya..

RinsyaRyc said... BALAS

ye kena sabar . kadang-2 kita sendiri pun buat cemtuh . pakse org.. contohnya buat esaitmen la, mintak dia buat cepat-2 sbb nak murnikan senang . hehehe.. pdahal kwn kita masih sibuk xde masa nak buat . lepastu mrh-2 tanak kapel ngan die lagik untuk buat esaitmen. kan ke x sabar namanya tuh ?

lagipun kalau kita nak mintak tolong org, kita yg kena lyan die baik-2 sbb terhutang budi :')

Fatin Mraz said... BALAS

betul tu. be prepared.

susah juga kan kalau kawan mcm nih..

etika kerja harus dijaga juga.
first come first serve~

=}

Nur Ayuni said... BALAS

secara jujur, memang ramai yang akan meminta pertolongan kawan jika dalam keadaan darurat. tipu la sapa kata tidak.. itu la gunanya kawan. konsep kawan tu sendiri kata suruh tolong menolong.
dan.. jika pertolongan itu agak sukar ditunaikan.. harus la berterus terang, tapi jangan sampai si kawan tadi terasa di dalam hati.cara encik itu mungkin salah satu yang boleh diamalkan. :)

kawan harus saling memahami..
sabar itu memberi kita lebih pahala :)

meisnani said... BALAS

hope i'll be the first.. but we don't know right?? just be patient until aie approved it =)

Zul Fattah said... BALAS

sabar aeiz.. sabar

Alieza Dayasari said... BALAS

pernah melalui.. musim assgn.. lap top buat hal..
nasib siap semua doc dlm local disk d..
apa lagi... masa tu gak arrr format lap top.. tp tak format local disk d..
simpan dlm local disk d...

LiLy @ MumMyQiStInA said... BALAS

Akak pernah kena dgn hubby..dia pesan apa2 yg penting kena simpan dlm pendrive..tapi akak selalu lalai..pernah komputer kena Virus..nak format balik..tapi semua yg penting tak backup lagi..huhu..kenalah sedas.. :)

محمد رازيق said... BALAS

aku datang aie.. aku setuju ayie. dalam setiap yang kita buat, kesabaran itu adalah salah satu tunggak utama.. hehe.. nak tunggu turn masuk toilet itu salah satu contoh kesabaran yang perlu ada.. nak2 bila perut memulas. hehe

adwafarahin said... BALAS

sabar2! tosah dok kalut2 la kan..nnt lain plak yg jadi :P

Anum said... BALAS

anum setuju

Aki said... BALAS

ha ha ha.. asyik nak kelam je.. Pastu nak harap orang tlong kaver plak.. he he he.. relax dah ar kan?? ^_^.v..

anamizu said... BALAS

kalo jns g x sbr cmtu mmg rase nk bg penampor je..hehehe



*mane aie hilang 2,3 harini?? =P





luv,
cik ana

yana-feehily said... BALAS

sesungguhnya Allah bersama-sama dgn orang yang sabar ^__^

aiEz said... BALAS

namee@err,hehe..tak boleh kawan tu,naya jer nanti..hehe...yup,dier memang nak guna sangat,hee..err,tak adalah terror namee,sikit2 jer...boleh jer kalau namee nak ayie buatkan..^^,

kaja@err,kena ada backup awak...memang risau kalau lappy rosak,jenuh jadinya...

rin@hehe,yup kena minta elok2..nak minta tolong tak kena cara lain jadinya,hee..;p

FM@yup,betul tu..sape dulu dia yg dibuat dulu..

ayu@yup betul tu ayu,err encik tu aie..hee,,besar pahala org bersabar ni..^^

nani@err,hehe...;p

zul@yup bro,aku sabar..hehe...

alieza@nasib ada backup dlm D,memang kena simpan data sume dalam drive D...

sislily@err,memang selalu kena simpan dalam pendrive sbg salinan kak..kena jaga2 pasni..^^

ajik@hehe,klu perut memulas mmg kesabaran teruji ajik....mmg tahap mega kena sabarnya,hehe...

sisanum@err,hee...^^

aki@yup aki,kena relax xleyh kelam...aie pun jadi kelam kalau dia kelam,ehehe...

ana@amboih,hehe...tp aie sabar lagi ni,hee...err ada2 bawak diri,rindu?;p

YOUsoF said... BALAS

Hehehe mujurlah kawan kan, boleh bersabar lagi.. Kalau orang yang kita tak kenal macam tu siapa tak geram kan..


Aku kalau dah terasa nak hilang sabar tu aku senyap je, takut terkasar bahasa, kecik pulak hati orang..


Bersedia sebelum terkena..

@ Syima Raaif @ said... BALAS

haha okeh just sabar! kui3

CintaZulaikha said... BALAS

hahhahhha...main paksa2 palk, diri sdri wat hal, pastu nak susahkan org lain, seb baik tak kena dush..lalla~~

aiEz said... BALAS

yana@yup betul tu,memang menguji sabaran kita...tak semua orang sekarang suka bersabar...=='

yousof@yup yousof,kwn ak kenal..kalau orang lain ak ayt kena cover gak,ni nasib member sekepala...apa2 pun sama2 kena jaga hati,baik diam dr kita cakap lebih..hehe

syima@sabar dah ni,hee...^^

siszulaikha@hahaha,okeh lagi ni kak...tak garang nk dush orang,hehe

Rtp Farra Arisha said... BALAS

clumsy sangat..if acting like a normal person, insha-Allah, segalanya dipermudahkan dengan segera. biarkan seseorang membuat kerja dengan kerelaan hati..barulah sempuna semuanya..:)

CikGu Ma said... BALAS

semua doc simpan dlm handy drive

konde said... BALAS

allah sayang orang sabar :0

Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM100, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/

Juliet_iRa~" said... BALAS

heeeee....tu la pttnya kena smpn dlm tmpt lain kan..;p

sbr ek..wat je lambat2..kehkehekeh..

Abu Huzaifah said... BALAS

:) sabarlah... alat elektronik memang mcm tu...

say to easy=) said... BALAS

cool2..sabar itu separuh dr iman..hehe

aiEz said... BALAS

farra@yup tu lah,kelam jer...dah biasa dah dgn kes macam ni..^^

cikguma@kena buat backup tmpt lain jugak...^^

konde@betul2..^^

ira@ahaha,jenuh jer member kalau buat lambat2,hehe

abu@yup abu,macam2 masalah kalau tak sedia...

ida@aie ttp sabar,kdg2 jer..hee...;p

rozeeta rashid said... BALAS

Allah bersama orang2 yang sabar. hehe. kalau takde backup, mau menangis kalau file2 dalam laptop hilang.

cimOt said... BALAS

backup plisss...serik ohhh!!

p/s: jom join kontes gua!!

Terbang Bersamaku said... BALAS

mmg kena buat backup kat mana2 kalau rosak cam tue susah..
biasalh customer mmg mcm2 ragamnya..:p

Fyqa said... BALAS

dia nak pkai urgent sgt tu pasal xleh sbar dh tu..

err

L said... BALAS

sabar la kk. uhuh.. biasa la tuh manusia..

jom baca kejap..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/12/aku-sayang-parent-aku-korang.html

Juliet_iRa~" said... BALAS

heee..ni da siapkan ke lappy member tu?hee

nk ikot g jalan2 kena siapkan semua keje dl..kekkee

Aien Not Alien said... BALAS

tak sabar sangat la tu...hehe..

dia tak buat backup sebab malas kot, macam saya....haha..

nasib belum pernah terjadi apa2...akan rajin2kan diri selepas ni...

YOUsoF said... BALAS

Betul, selagi boleh jaga, jagalah jati orang lain sebaiknya kan Aie..

anamizu said... BALAS

aah..ade TER rindu gak le..hehe =P






luv,
cik ana

EmpayarUtama said... BALAS

Hahahahahabis selipar tu?

Paris Lipton said... BALAS

org yg baiki tu pon kna sabar jgk dgn org yg paksa ni...heee

Addin said... BALAS

malam ni juga addin backup file ^^ addin tak reti benda benda macam ni. hihi

p/s : lama dah tak jenguk sini, maaf. sibukk

Faaein Talip Roy said... BALAS

hehehehe...

rileks2.. banyak2kan bersabar yer aie.. ^^,

░♥si lampu neon♥░ said... BALAS

kawan u tu nak kena lempang dengan i tak aie ?

Yang Ada Di Apesal...

Free Blog Theme and Templates