December 14, 2011

Sama Tapi Tak Serupa...


















 Assalamualaikum,







Sama tapi tak serupa,
Berbeza rupa itu kerana bangsanya,
Berbeza cara kerana adatnya,
Berbeza budaya kerana kita satu Malaysia.

Sama tapi tak serupa,
Ada yang sama pada jalannya,
Tapi ada juga sengketa menyalahkan si dia dan dia,
Kerana apa?kerana berbeza pada pemahamannya.

Sama tapi tak serupa,
Kerana perbezaan cara dan pemikirannya,
Yang bersatu hilang muafakatnya,
Kerana bendera kita sengketa.

Sama tapi tak serupa,
Mengatakan haluannya adalah yang benar belaka,
Yang lain dusta hanya angan sahaja,
Sedangkan keduanya,memburu matlamat yang sama.

Sama tapi tak serupa,
Hingga lupa ada persamaannya antara kita
Kenapa perlu lupa pada benda yang sama,
Hanya melihat pada perbezaannya sahaja.

Sama tapi tak serupa,
Kerana terlalu mencari perbezaan yang ada,
Hingga lupa pada sejarah lama,
Dan penyatuan itu adalah asasnya sebuah negara,

Sama tapi tak serupa,
Berbeza sangatkah kau aku dan dia,
Hingga berpuak yang hanya melemahkan kita,
Yang sekadar melemahkan penyatuan sesama agama dan juga bangsa.

Sama tapi tak serupa,
Bukan berpolitik atau apa pun jua,
Hanya menulis sekadar bersahaja,
Merenung hari ini dan esok,kita ada dimana?


*aie@ayie*

44 comments:

RinsyaRyc said... BALAS

kdng-2 tengok sejarah lama itu jadi pngajaran untuk masa depan kita.. :') ambil yg jernih, buang dlm tong smpah aje yg buruk

Lea Isnawi said... BALAS

setiap manusia sama je di sisi Allah =)

adwafarahin said... BALAS

sama tapi x serupa,
x bermakna kita x bole bersama,
x boleh bersatu atau apa saja,
kerana kita 1 Malaysia :P

Zul Fattah said... BALAS

betul tu aiez.. kita semua sama je.. manusia ni, rambut sama hitam.. tp hati lain-lain..

Nurul Iman Rosman said... BALAS

ye,
memang same dan tak serupe.

heeee :D

Anum said... BALAS

anum setuju

EmpayarUtama said... BALAS

tengok tempat...

anamizu kaito said... BALAS

tak semua yg kita tengok SAMA tu will be perfectly the same.. rambut pon dah lain2 kaler dah skg..dedulu je smue kaler hitam..hehe =P









luv,
cik ana

LiLy @ MumMyQiStInA said... BALAS

Nice..^^
yup..setuju..kita sama tapi tak serupa..sama juga rambut sama hitam hati lain2..tapi yg penting..kita 1malaysia.. :)

CintaZulaikha said... BALAS

fewittttttttttt, sukalah..

sama tapi ttp tak serupa kan..hehe

Pamie said... BALAS

walaupun berbeza2, Malaysia tetap tanah air ku! hehe :)

Alieza Dayasari said... BALAS

susun atur kata yang baik. rima yang sama.. buat pembaca membaca dgn irama yang luar biasa.

cikghah ^_^ said... BALAS

cantik gambar ebndera tu

YOUsoF said... BALAS

Tambah thumbs up kat sini! Bagus ayat kau Ayie! ;)


Yang paling sedih bila sanggup menggadai keamanan kononnya untuk sesuatu yang lebih baik...


*Terima kasih kau paham maksud aku dalam "Jika aku seorang robot"..

Abu Huzaifah said... BALAS

yeay yeay!! hee :D

░♥si lampu neon♥░ said... BALAS

politik membina jurang sesama manusia..terkadang lupa, kita sebenarnya adalah sama saja...

Rtp Farra Arisha said... BALAS

emm, ayie karang sendiri ya? this is a very nice one :)
most importantly, janganlah terus mendongak ke langit, adalah lebih baik jika kekadang menunduk ke bumi agar seimbang semuanya!

Anak Wak Mail said... BALAS

kita tak sama dan kita tak serupa..hehe

tak perlu ada perbezaan antara kau aku dan dia..

aiEz said... BALAS

rin@betul tu,kadang kita lupa pada sejarah,leka dgn arus yg ada sekarang.

lea@yup betul tu...

adwa@wah,aie suka2..^^

zul@betul,hati susah kita nak duga manusia ni...

nurul@err,hehe..

sisanum@hee..^^

empayarutama@yup,tapi sedih juga bila tgk kita berpecah2 ni...

ana@hehe,macam2 ana...;p

sislily@thanks kak,betul2,hati kita lain2 manusia ni...^^

siszulaikha@hehe,tak serupa pada sesetengahnya

pamie@yeah,itu yg kita mahu..hehe

cikghah@terima kasih..^^

yousof@err,masih belajar lagi yousof..yup betul tu,faham sgt apa yg dimaksudkan..memang sedih tgk,lihat sekadar depan mata tp bukan jangka masa lama...
*ak suka ayt2 ko,mngajak org berfikir,bukan sekadar baca...

abu@err,hehe abu..^^

nurul@betul tu,disebabkan tu sanggup berpecah dan berbalah...

farra@benar,karya karang sendiri...terima kasih ya
betul,hingga lupa pada akar dibumi...

AWM@yup,betul tu...^^

alieza@err,aie masih perlukan tunjuk ajr mana yg kurang...masih aoa yg perlu diperbaiki lagi...

Addin said... BALAS

nice :) hebat dalam berbahasa. rambut sama hitam tapi hati lain lain.

p/s : sorry if entri addin buat aie sedih :( tp addin faham apa yg aie rasa. maaf

Namee Roslan said... BALAS

hidup dalam satu kelompok, kenapa perlu beza membeza ? anggap je kita semua sama dan hormat masing2 dan pegangan masing2. kan ayie :)

aiEz said... BALAS

addin@err tak adalah addin,masih byk kurang,betul tu addin..susah nak duga hati orang..
*tak apa addin,aie yg terlalu emosi baca entri tu..addin tak salah apa2..aie juga minta maaf ye addin...^^

namee@betul tu namee,tapi macam biasa kita selalu tgk pd perbezaan sedangkan kita banyak persamaan,sayang sgt berpecah krn tu...

Addin said... BALAS

aishhh takda la :)

محمد رازيق said... BALAS

nice entry bro! aku suka..yeah, sama tapi tak serupa.. btw bro, thnx sbb doakan cik ibu aku.. inshaalah akan pulih seperti biasa.

Faarihin said... BALAS

sama belum tentu serupa..

memang banyak perkara perlu direnungkan..

rozeeta rashid said... BALAS

tu la hakikatnya. dalam malaysia yang satu, ada jugak perpecahan.

aiEz said... BALAS

addin@err,baik..^^,

ajik@thx bo,kita sama tapi tak serupa,sama2 bro...jaga cik ibu baik2..^^

faaein@berbeza pemikiran dan cara,mmg byk perlu direnungkan..

rozeeta@tu lah,sedih jer tgk...

LAici KAng Ais said... BALAS

terbaeeeeekkkkkkk bro :)

c'axoera said... BALAS

betul2 betul tu :D


http://ch000tz.blogspot.com/2011/12/cabang-yang-tak-mungkin-tersimpul.html

Fatin Mraz said... BALAS

frankly, apabila membacanya mmg buat kan kotak fikiran berjalan..
sama tapi tak serupa.. mmg betul..
its a fact..

diluar mungkin sama..tapi di dalam, kepentingan diri dsbgnya.. tidak diketahui..

p/s:fm terfikir ttg ujian allah yang sama tapi tak setara utk umatnya..

FarHANa aZwA said... BALAS

btl!!! farhana sokong entry ni..

amna said... BALAS

dan ia tidak akan pernah sama serupa sebiji

meisnani said... BALAS

entri aie selalu mendalam maksudnye.. suke ^^

Paris Lipton said... BALAS

kita semua manusia, bukan alien...ehehehe gurau je...
kita sama hati yg lain...:)

aiEz said... BALAS

laicikang@err,thanks bro...^^

c'axoera@err,^^

FM@yeah,mesej aie sampai sbb mmg nak ajak org berfikir,^^..setiap yg berlaku ada hikmahnya...

farhana@err,terima kasih..^^

amna@err,betul2..hehe..^^

nani@err...^^

paris@err tp org kata aie alien,hehe..xdelah gurau jgk,hee..betul tu,tak siapa duga..^^

Aflina Affandi said... BALAS

Menarik penyampaian entry ni. Jangan sampai sejarah berulang semula.

cimOt said... BALAS

hai i'm cimot..
you aie kan..?

so, memang kita berbeda..

peace^_^

btw, bait-bait yang indah lagi puitis.

CintaKhadijah said... BALAS

hey2.. ck singgah bace entry baru..
^^,

aiEz said... BALAS

aflina@terima kasih,yup betul tu...

cimot@err ye aie disini,memang kita tak sama sbb lain jantina,hehe..terima kasih cimot..^^

CK@terima kasih singgah CK..^^

CekbOlat-bOlat said... BALAS

kite same Islam.. tapi pghyatan kita lain-lain =,=" heheh #ye dak? =P

anyway bolat pngomen trbaru anda.. c(:

kajaharuna said... BALAS

betul.. kadang2 rambut sama hitam hati lain2.. :)

aiEz said... BALAS

cekbolat@betul tu,tu yg aie maksudkan...err terima kasih bolat,hee..^^

kaja@betul tu awak..^^

YOUsoF said... BALAS

Sama² kita terus belajar, ilmu yang Dia sediakan tak akan pernah habis kan.. ;)


Ayat kau lagi puitis..

aiEz said... BALAS

yousof@betul tu,takkan habis..tuntut sampai keliang lahad..^^

err,terima kasih sahabat..

Yang Ada Di Apesal...

Free Blog Theme and Templates