January 20, 2012

Pukul 7 Petang...






 Assalamualaikum,




Jam di tangan menunjukkan tepat pukul 7 petang.Hati mula rasa resah dan gelisah.Bukan kerana ingat pada Makcik Esah,tapi tak sabar untuk balik ke rumah.Mana taknya,kerja yang banyak membuatkan fikiran terasa sedikit sesak.

"jom balik,kata awek bos..."

Cantik,seperti orang yang nak ke tandas,berlari dengan seberapa pantas.Motor biru dipecut laju,bawak macam kena kejar hantu.Lampu merah tak dipeduli,sila jangan cuba aksi ini.

Akhirnya,rumahku syurgaku...

Tadinya tempat kerja terasa penat,balik rumah haruslah nak berehat.Sambil duduk diatas bangku,remote tv dicapai dulu.Siaran tv dicari,akhirnya jumpa apa yang dicari.Tv diperhati,setia menanti.

Rancangan dah lama mula,rasa rugi terlepas dari awal cerita.Cerita dihayati,maklumlah dah tengok dari episod satu lagi.Yang lain tak dipeduli,padahal tak sedar diri tak mandi lagi.



***************************




Azan terus berkumandang,tandanya maghrib sudah menjelang.Betapa lalainya diri,pentingkan sekadar duniawi.Padahal akhirat yang patut dicari,tapi masih tak ambil peduli.

Masih setia menunggu,bagi cerita habis dulu.Begitu berjaya pengaruh cerita,hingga ada yang terleka dan alpa.Cerita sedih dihayati,sedangkan masa berlalu pergi.Sayangnya masa habis begitu jer,melayan cerita yang menyentuh jiwa.

Rugi masa berlalu dibiarkan sia².Bila azan berkumandang,berapa sangat yang bangun tutup tv dan segerakan solat dulu.?Tahu,ada yang masih leka,diri ini pun begitu juga.Katakanlah ajal kunjung tiba,sedangkan kita alpa dengan urusan dunia macam mana?masihkah ada masa untuk ditangguh untuk sejenak?sudah tentu jawapannya tidak.

Jadi,segerakan apa yang patut didulukan dan yang kemudian dibelakangkan.Dunia hanya sementara,kejarlah untuk disana.marilah menuju kejayaan sepeti laungan azan,bukan kejayaan dunia yang diutamakan.

Sekadar renungan bersama...[^^,]

40 comments:

yad'z said... BALAS

macam berpantun2 pulak baca entry ni.. best jek ayat hujung2 selari.. hehehe..

betul2.. kadang2 kita sendiri leka kan.. dah dengar azan, sengaja dilambat2 kan.. sama-sama kita beringat.. =)

rozeeta rashid said... BALAS

peringatan untuk kita. kadang2 leka. suka lengah2kan yang sepatutnya didahulukan.

marilah menuju kejayaan. :)

luahfikiran ... mari kita said... BALAS

Salam,
Perenggan akhir itu yang terbaik .. Kita sama2 berusaha

~Nana BamBam~ said... BALAS

benar..Allah kena diutamakan dulu..

meminta kepadanya untuk kehidupan yang lebih bagus dari sebelumnya :)

CekbOlat-bOlat said... BALAS

yeahh.. yg wjib hrus tunaikan dulu =)
uma cekbolat pkul 7.30-8.00 mmg kne ttuup >_<
MAGHRIB !

Fatin Mraz said... BALAS

cerita apa tu aie.. =}
betul tu.. sedar atau tidak..hidup dah 'diprogram' dgn rncgn tv dsbgnya..

Si Pensel said... BALAS

yup...tringat waktu tentang dhia dtyangkan..ramai yg melengahkn solat...

Cik Yuyu said... BALAS

yes! setuju banget. prioritized the priority. ^^

norhidayah sukri said... BALAS

bahasa entry awk best gle.... btol.. kul 7 sllu d cte best kat tv3 .. waaaaa :p

[PCL] said... BALAS

emm, pengaruhnya memang kuat sehingga ada yg sanggup bertangguh...inilah 'lagha' sesuatu yg mementingkan duniawi saja.

[PCL] said... BALAS

terima kasih juga atas ucpan tahniah buat blog PCL ulang tahun yg ke-2.

aqmarBMW said... BALAS

wowwww.... gret entry,,, join my blog k...

anamizu kaito said... BALAS

mcm pantun.. sedapp je bunyi die..

aah betol2.. segerakan mane yg dulu :)






luv,
cik ana

YOUsoF said... BALAS

Marilah menuju kejayaan..

Memang besar pengaruh TV. Drama disiar waktu solat, yang bangun tutup tv bentang sejadah cuma berapa kerat. Sebab tu aku saja kurangkan layan drama waktu maghrib ni..

Perkongsian yang baik!

Cikgu Ma said... BALAS

kalo pompuan tak pe..kdg2 bleh tgk strettt je citer kul 7-8mlm..hehe

aiNa yaZiD said... BALAS

dahulu kan yang wajib...(^^,) nice babe. peringatan buat diri sendri dan teman yg lain...

mari menuju kejayaan..!

Paris Lipton said... BALAS

ni citer gemersik kalbu ye....? xtgok cite tu sbb xde sape kt umah tgok...sbnarnya, dulu maghrib seawal 7 kan msa ttg dhia..salalu gak solat awal skrg dh 730 cmtu bg abis drama dulu...cis manusia!

Eyda Syahida said... BALAS

naseb baek gua kat kolej, tak tengok tv. mmg azan je gua solat. kalo kat umah, time maghrib memang mak tak kasi bukak tv. huhuhu


tapi dah lame kat rumah gua takde tv... -.-

Umie Artoqiemie said... BALAS

segerakan yang WAJIB :)

LiLy @ MumMyQiStInA said... BALAS

Nice..peringatan sesama kita...
yang Wajib harus diutamakan..

Amoychanteks said... BALAS

skrg tgh layan gemersik kalbu. kekadang hold dulu pas habes cerita br solat. kalau iman tebal, time iklan lari gi solat dlu..hihi~

yad'z said... BALAS

ade backlink kamu di new entry.. =)

Alieza Dayasari said... BALAS

nice entri...
buat apa yg perlu / yg perlu didahulukan....
kita semua manusia yg adakala alpa.
saling mengintai itu juga penting.
THX u.

Izz Faizah said... BALAS

solat dtunaikan diawl wktu...:) tp sye msih dalm usaha..hehe :)

Nurul Iman Rosman said... BALAS

JOm ramai2 kite menuju kejayaan jom! :D

yad'z said... BALAS

sama sama... =)

محمد رازيق said... BALAS

assalamualaikum ayie.. hehe.. terbaiklah.. sori dtg lmbt komen.. hehe.. tp aku antra yang awal bc.. apapun bab2 camni, kenalah diutamakan yie.

Namee Roslan said... BALAS

tersirat entry ayie. berpuitis pulak tu. ingat apa target hidup, senang cerita.tp kdg2 sekeliling buat kita lupa. macam namee.

Orkid Edyliyne @ OrkEd said... BALAS

OE kalau dekat rumah, maghrib je kene tutup tv.
lepas tu cerita time time macam tu mesti tak pernah tengok.
hehe. ^^

hani said... BALAS

berima rima
manis sungguh kata kata pesanan tersebut
:)

~Nana BamBam~ said... BALAS

oh ye.Aiez kene tag ngan nana jawab ye :)

http://nanasuicide.blogspot.com/2012/01/tag-apa-tuh-tag-3.html

CintaKhadijah said... BALAS

tibi sekarang pulak tayang cite2 best time magrib..
eh, tetibe salahkan tibi..
^^"

EZAN IDMA said... BALAS

yes. nice entry
mngingt kan tentang duniawi hanya semntara :)

EmpayarUtama said... BALAS

Nengok citer apa tu... Nada Cinta ke?
Isk sori aaa Ayie lama tul tak dapat jengah

littledolphin said... BALAS

macam baca novel pulak!

tapi ini novel bersirat dengan pengajaran :)

terima kasih kerana mengingatkan,kawan!

cimöt said... BALAS

aku dari kecik lg, abah aku mmg larang sesapa pon bukak tv waktu maghrib..kira mcm rule kat rumah..
NO TV DURING MAGHRIB!

so,
haiyya 'alas solah
haiyya 'alal falah..

kiera'sakura said... BALAS

sonok bca entry nie.. mcm berpantun...hihihi...

betol tue, ada masa diri masih terleka dgn duniawi.. sama juga dgn diri ini,, sama-samalah kita muhasabah diri agar tak menyesal nanti... :)

amna said... BALAS

assalam :)

rentetan ni sesuai utk muhasabah diri ni.. slalu sgt terleka dibuai drama2 :'(

Faaein Talip Roy said... BALAS

segerakan yang wajib.. jangan bertangguh..

tapi itu lah manusia.. sering saja alpa...

.: mama lynn :. said... BALAS

bila baca entri ni rasa cam tkena btang hdung sendiri

Yang Ada Di Apesal...

Free Blog Theme and Templates